fallback

ЕС ще даде 355 млн. евро за реформа на държавните институции в Украйна

В Брюксел премиерът Яценюк подписа и Меморандумът за финансова подкрепа на стойност 1 млрд. евро

22:23 | 13.05.14 г. 10

Европейският съюз ще отпусне 355 млн. евро за реформа на държавните институции в Украйна, както и още 10 млн. евро в подкрепа на гражданското общество в страната. За това са се договорили председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиерът на Украйна Арсений Яценюк в Брюксел.

Средствата идват по нова програма, договорена на днешната среща, обясняват от пресслужбата на Европейската комисия.

Жозе Мануел Барозу съобщи още, че двете страни са подписахли Меморандум за финансова подкрепа, според който ЕС ще отпусне 1 млрд. евро за Украйна. Тази помощ беше предварително договорена, но на днешната среща председателят на ЕК уточни, че „скоро ЕС ще изплати първия пакет от 600 млн. евро по това споразумение”.

За да подпомогне развитието на Киев страните от ЕС ще премахнат митата върху стоки с произход Украйна. Тази мярка ще донесе на Украйна допълнително 500 млн. евро годишно, уточни още Барозу след срещата си с Яценюк.

Отделно Украйна ще може да се възползва и от доставки на природен газ от Словакия, което е първата важна стъпка за диверсификацията на енергийните източници. Споразумението по тази точка вече беше подписано в Братислава преди няколко седмици.

За Украйна помощта обаче няма да бъде ограничена с тези споразумения. По време на следващото заседание на министрите на транспорта от ЕС на 5 юни ще бъде обсъдено споразумение за общо авиационно пространство. Украйна ще бъде и асоцииран участник в програмата за научни изследвания „Хоризонт 2020”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
fallback