fallback

ЕС отново разшири санкциите срещу Русия

Украйна няма да успее да се присъедини към ЕС поне още десетилетие, заяви кандидатът за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер

16:58 | 12.05.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС решиха да разширят списъка си със санкции заради украинската криза, предаде Ройтерс.

Санкциите ще са насочени срещу 13 руснаци или проруски настроени украински физически лица, както и срещу 2 компании, базирани в Крим. Те се приемат в отговор на руското анексиране на полуострова.

Досега ЕС е наложил санкции на 48 руснаци и украинци заради украинската криза. Те са обект на забрана за влизане в ЕС и техните авоари в европейски банки са замразени.

Имената на 13-те души, включени в списъка с европейски санкции, ще бъдат публикувани в Официалния бюлетин на ЕС във вторник. Двете кримски фирми, попадащи под удара на санкциите, бяха национализирани от Русия след анексирането на Крим от  Москва. 

Засега ЕС се намира във втора фаза на санкциите срещу Русия. Това означава, че се предприемат целенасочени мерки, изразяващи се във визова забрана и замразяване на авоари.

ЕС все още е във фазата на подготовка на трети етап на санкции срещу Русия. Този трети етап е на икономическите санкции, но по този въпрос 28-те са разединени заради дипломатическите и икономическите последици, припомня Ройтерс.  

Украйна няма да успее да се присъедини към Европейския съюз поне още десетилетие заради прерасналата в насилие политическа криза в страната, заяви междувременно кандидатът за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от AFP. „Аз не смятам, че са налице условия Украйна да стане страна-членка през следващите 10-15 години, а още по-малко да стане и член на НАТО”, каза Юнкер в публично обръщение в Мадрид. Същевременно той призова и за още по-строги санкции срещу Русия, която е обвинявана в подкрепа към сепаратистите в Украйна.

„Европейският съюз трябва да реагира, ако международните закони са пренебрегвани, както стана в Крим и в Югоизточна Украйна от президента Путин”, заяви Юнкер. „След като не искаме война, ние трябва да наложим санкции, които ще бъдат усилвани докато Русия не промени политиката си”, подчерта политикът по време на митинг в присъствието на испанския премиер Мариано Рахой. 

Всичко за санкциите срещу Русия четете тук!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:16 | 13.09.22 г.
fallback