fallback

Референдумът в Украйна може да доведе до нови санкции на Запада срещу Русия

Източните части на страната са извън контрол и може да влезем в гражданска война, коментира експерт

09:42 | 12.05.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обявяването на победа на референдума за самоуправление в източната част на Украйна от страна на проруските сепаратисти провокира множество коментари на анализатори. Според някои от тях инвеститорите трябва да бъдат готови за допълнително засилване на напрежението между Запада и Москва.

"Вотът с потенциал да се превърне в значим, защото може да насърчи сепаратистките лидери да повярват, че биха могли да имат по-голяма от сегашната подкрепа в региона", посочи пред CNBC Греъм Гил, професор в Катедрата по правителствени и международни отношения в Университета в Сидни.

"Това може да ги направи по-безкомпромисни по отношение на връзката им с Киев", отбеляза експертът, визирайки базираното в украинската столица временно правителство.

Кризата в Украйна провокира срив в отношенията между международните сили и Русия. Западът продължава да е предпазлив що се касае до проведения в неделя вот, след като през март подобно допитване изпрати Кримския полуостров в пределите на Руската федерация.

През миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин призова референдума да бъде отложен. Призивът му бе игнориран от сепаратистите, което според анализатори може да изкара ситуацията в Украйна извън контрол.

"Югоизточната част на Украйна – епицентър на най-опасния сблъсък между Русия и Запада след края на Студената война, бе изтръгна от хватката на Киев и се е превърна в опасна ничия земя", отбеляза управляващят директор на Spiro Sovereign Strategy Никълъс Спиро.

"Това е регион, който е извън контрол. Ужасяващите кадри от Мариупол от петък показаха, че навлизаме в гражданска война", допълни той.

Геополитическото напрежение в Източна Европа продължава да оказва влияние върху световните финансови пазари. Доказателство за това са поредното песимистично представяне на борсите в Азия в началото на новата седмица.

Организаторите на референдума в източната част на Украйна, обявени за незаконни от Европейския съюз, съобщиха, че почти 90 на сто от гласувалите са подкрепили отцепване на територията. Западът от своя страна заплаши да разшири санкциите си срещу Русия, ако Кремъл засегне президентските избори, планирани за 25 май в Украйна.

"Този вот е фарс и по никакъв начин не показва, че значително мнозинство в източната част на Украйна иска да се присъедини към Русия", каза Джон Хербст, директор на Eurasia Center и бивш посланик на САЩ в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 04.09.22 г.
fallback