fallback

Плевнелиев: ЕС трябва да работи за единна позиция по кризата в Украйна

ЕС трябва да е готов да покаже характер и единство, за да помогне на Украйна, коментира президентът след среща с външния министър на Германия

21:02 | 09.05.14 г. 3

Страните от Европейския съюз (ЕС) са длъжни да работят за единна позиция по кризата в Украйна. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в Германия по повод Деня на Европа (9 май), съобщават от пресцентъра на Президентството.

„В момента се провеждат дебати на всички равнища и считам, че желанието на европейските лидери е да постигнем пълно единство на дипломатическото поле и да допринесем за мирно и демократично решение на кризата. Това означава и Русия, и Европейският съюз да гарантират на украинския народ възможността да приведат избори, а ако трябва, и референдум“, коментира държавният глава след срещата си министъра на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Президентът не изключи възможността да се стигне до следваща фаза на санкции срещу Руската федерация. Той посочи, че съществуват притеснения, че Русия не работи за намаляване на напрежението. В тази връзка Плевнелиев коментира, че “ЕС трябва да е готов да покаже характер и единство, за да помогне на Украйна да излезе от тази криза по начин, който се основава на върховенството на закона, а не на върховенството на силата”.

Президентът определи като „едно добро начало“ сигнала, който президентът Путин даде с апела си за отлагане на референдума в Донецка област.

“Все още сме много далеч от това ЕС и европейските лидери да бъдат спокойни, че Русия се връща към този нормален, прогнозируем начин на действие, на който бяхме свидетели през последните 25 години. За съжаление това, което се случи в Крим, е прецедент и загубеното доверие трябва да бъде възстановено“, допълни Росен Плевнелиев.

Българският президент и германският външен министър са споделили притеснението си и от засилващия се антиевропейски дневен ред в контекста на изборите за Европейски парламент (ЕП) и са подчертали необходимостта от засилване на интеграционните процеси в Европейския съюз.

Росен Плевнелиев коментира още, че Германия следи хода на реализацията на проекта „Южен поток“ и дискусиите по отношение на неговата съвместимост с изискванията на Третия либерализационен енергиен пакет на ЕС.

„Трябва да си даваме сметка, че ще ни оценяват само по делата - какъв закон ще мине през българския парламент, дали ще бъде в синхрон с европейското законодателство или ще се опитаме да го заобиколим“, каза президентът.

Наистина е крайно време и към Румъния, и към Сърбия, и към Гърция, и към Турция, България да изгради газови интерконекторни връзки, за да можем да сме много по-спокойни, ако някой реши пак да ни спре кранчето“, коментира още Росен Плевнелиев след срещата си с германския външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 05.09.22 г.
fallback