fallback

Расмусен: Ще защитим съюзниците от НАТО, ако се наложи

Няма да търпим никаква промяна на статуквото - не само в Европа и Украйна, заяви японският премиер Шиндзо Абе

21:33 | 06.05.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че кризата в Украйна е най-голямата след края на Студената война, както и че тя дава отражение върху сигурността и стабилността на цяла Европа.  НАТО пристъпи към укрепването на съвместната отбрана с действията в района на Балтийско море. Няма да се поколебаем да предприемем следващи стъпки, ако е необходимо, в защита на нашите съюзници, добави той.  Ефективната защита на съюзниците остава основна задача за НАТО - така е от основаването на пакта преди 65 години, посочи Расмусен. В състояние сме да осигурим териториалната си защита, но имаме възможности и в управлението на кризи, отбеляза генералният секретар след срещата си с японския премиер Шиндзо Абе.

Няма да търпим никаква промяна на статуквото - не само в Европа и Украйна, а в целия свят, заяви Абе в отговор на въпрос за становището на Япония по украинската криза. От своя страна председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер призова днес във Виена за прекратяване на огъня в Украйна заради президентските избори на 25 май, предаде Франс прес. "Нуждаем се от прекратяване на огъня за изборите", подчерта Буркхалтер, който днес разговаря относно Украйна с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, след като той разговаря във Виена с министрите на външните работи на Русия и Украйна. Буркхалтер призова и за нови разговори в Женева относно украинската криза. Утре той е в Москва, за да обсъди ситуацията в Украйна с Владимир Путин и Сергей Лавров.

Напрежението в Славянск, Източна Украйна продължава да е водеща световна новина. Официалните данни за загиналите край града са за над 30 антиправителствени бойци и 4-има украински войници. Летището в Донецк е затворено. В хода на антитерористичната операция за командващ украинската армия е назначен ветеран от Афганистан.

125-хилядният Славянск се събуди с надежда за по-спокойни дни след сраженията на 5 май. Дмитрий, който живее в града казва, че се надява “Киев да чуе хората,  да няма повече жертви и най-накрая да има референдум, за да разберат всички какво искаме”.

В същото време украинската Рада отказа да организира референдум за бъдещото на Украйна. Засега държавен референдум за териториалната цялост на Украйна и употребата на руския език няма да има. Депутатите в Киев го отхвърлиха. И докато там се готвят за президентските избори на 25-ти май, бунтовниците в Славянск не се отказват  от целите си.

В боевете са участвали 800 души от опълчението. Бойците са се придвижили към покрайнините на града и са укрепили барикадите около местната администрация. Не е ясно дали враждуващите ще спрат огъня за изборите, по призива на ОССЕ.

Смята се, че повечето от разбунтувалите се искат разширена автономия за рускоезичния изток на Украйна. В хода на антитерористичната операция на украинската армия властите затвориха летище ”Сергей Прокофиев” в Донецк. Изключение правят полетите до Киев.

(БНТ, БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
fallback