fallback

Русия отказва да обсъжда цената на газа с Украйна

19:03 | 03.05.14 г. 9
Автор - снимка
Създател

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак е отказал да обсъжда цената на природния газ с представители на Украйна, съобщава Интерфакс.

Въпросът за цената е бил повдигнат от украинската страна по време на тристранната среща Русия- Украйна-ЕС във Варшава в петък, посветена на газовия въпрос.

„Ние като цяло не искахме този въпрос да се обсъжда на дадените консултации, понеже считаме, че няма основания за това. В момента действа договорът от 2009 година, според който цената на газта се определя по формула, свързана с цената на петрола. Министърът на енергетиката на Украйна потвърди действието на този договор”, казва Александър Новак.

Същевременно Новак заяви, че Русия е обезпокоена от перспективите за транзита на руски газ за Европа през украинска територия.  „За да има безпрепятствени доставки на газ в Европа, необходимо е през лятото в украинските газохранилища да постъпят 12 милиарда кубични метра газ. "От украинските колеги чухме, че постъпването на газа не е гарантирано и са възможни прекъсвания  на доставките. За нас това е сериозна ситуация, която изисква анализ", подчерта Новак.

Той изрази загрижеността на Москва за тежката ситуация, "свързана с възможността за ограничаване на транзита на газ на границата на Украйна с европейските партньори" заради неплатения дълг за руския газ. Новак изрази опасения, че може да се стигне до непозволено "отнемане" на газ и доставката му в украинските подземни газови хранилища.

Русия може да поиска арбитраж за реверсните доставки на газ от европейски страни за Украйна, добави Новак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:01 | 12.09.22 г.
fallback