fallback

Украйна и Югославия - дежа вю?

За да не поеме Киев по фаталния път на Беград, страната би трябвало да стане мост между Западна Европа и Русия

18:01 | 03.05.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна и Югославия, бившата държава на южните славяни, имат някои сходства и паралели. И двете страни са пресичани от вътрешни граници, които могат да се развият в критични точки. А има дори и прилики в имената. Терминът Украйна означава "погранична зона" или "военна граница" - индикация, че тази територия в продължение на дълго време е образувала границата между заседналите цивилизации и номадските народи.

В Югославия имаме Крайна - една ивица земя в южната част на Хърватия, за която републиките на Хърватия и Сърбия се бориха няколко месеца. Подобно звучащите термини  „Украйна“ и „Крайна“ се свързват със славянския корен на думата "край", което може да се преведе и като „крайъгълен камък“, пише в свой анализ Wall Street Journal.

От 16-и до 19-ти век Крайна бе част от военната граница между Хабсбургската империя и Османската империя. Някои историци говорят за "граница" на Хабсбургите, която обгражда и южната граница на Унгария. В този граничен район са изградени укрепени селища, в които са живели много сърби, хървати, унгарци, румънци и германци ("дунавски шваби"). Това е довело до смесване на расите, при което непрекъснато възниква напрежение.

Както и сега в Украйна, политиците на ЕС въобще не съзряха предварително бедствието в Югославия, въпреки че още през 1989 г. в Австрия се разпространява следния виц: „През 2000 г. в Европа ще има само осем държави: ЕС, Съветският съюз и Словения, Хърватия, Сърбия, Босна, Македония и Косово".

Но политиците от всички страни са били твърде заети с обединението на Германия, за да обърнат внимание на тази средноголяма страна в Югоизточния край на Европа.

Освен старата военна граница на Хабсбургите в Югославия има и друга вътрешна граница, която преминава през почти цяла Източна Европа. Славянската Източна Европа е разделена от условната граница между Римокатолическата и гръцката православна вяра.

Някои страни са били евангелизирани от Рим и затова пишат с латински букви (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия), а други – от Константинопол и пишат на кирилица (Русия, Украйна, България, Сърбия).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
fallback