IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна и Югославия - дежа вю?

За да не поеме Киев по фаталния път на Беград, страната би трябвало да стане мост между Западна Европа и Русия

18:01 | 03.05.14 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Улични боеве в Одеса. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Улични боеве в Одеса. Снимка: Ройтерс

В бивша Югославия това разделение протича през територията на страната по поречието на река Дрина, старата граница между Западната и Източната римска империя. Дрина протича през Босна и Херцеговина, което разделя тази република.

Както и в Украйна, Втората световна война обтегна отношенията между етническите групи в Югославия , защото те са се биели от различни страни на фронтовете. Хърватите са в съюз с нацистка Германия, сърбите водят успешна война на противопоставяне. Западните украинците са сътрудничили на Вермахта, а украинците в Изтока са били в редиците на Червената армия.

В Югославия общите корени на южното славянство в дългосрочен план се оказаха твърде слаби, за да се преодолеят националните идентичности и противоположностите. Само в рамките на една по-обширна мрежа, а именно ЕС, е възможно ново чувство на единство и мирно съжителство.

По време на войната в Югославия вътрешните граници се превърнаха във фронтови линии. В Украйна досега не се е стигнало чак до там. Украйна не е и мултиетническа държава, каквато бе Югославия. И няма сектантски или религиозни граници. В сравнение с Югославия ситуацията по отношение на този аспект е сравнително ясна.

Вътрешните граници в Украйна се движат по продължението на националните идентичности, които се конкурират между "руска идентичност" и "украинска идентичност". В продължение на дълго време предците на украинците се считаха като част от триединния руски народ (Беларус, Украйна и Велика Русия). Едва през втората половина на 19 век се разви и една  украинска идея, както и политическа ориентация към Запада.

Руската революция от 1917 г. помогна на "украинската идея" да избие и се формира независима украинска държава, която обаче просъществува само в периода 1917 - 1920 г. Но дори и след включването в рамките на Съветския съюз украинският народ продължава да се формира, макар и под надзора на съветското ръководство в Москва. Комунисти виждат в това една "витрина" за тяхната политика за различните националности. Въпреки това и тогава остават някои елементи на "малката руска идентичност", пише още WSJ.

С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Украйна отново става независима държава. На референдума 90 процента гласуваха за собствена държава. Незавършеното търсене на национална идентичност доведе до политически вълнения и сътресения в страната, които при избори се изразяват в това, че западните и източните части на страната гласуват за коренно различни партии и кандидати.

В допълнение към границата на идентичност в Украйна има и икономическа граница. Икономическият фокус на страната се намира в източната част. Подобно на всички свои предшественици и новото правителство в Киев отклонява исканията за превръщането на страната във федерална държава, защото корумпираната централна бюрокрация ще загуби достъпа до индустрията и суровинните ресурси на Изток.

При това една федерация може би ще бъде най-доброто решение за една страна с толкова крехка идентичност. А от своя страна ЕС направи сериозна грешка, като изправи Украйна пред избора ЕС или Русия. Интеграционните предложения към една разделена страна почти неизбежно предизвикват вътрешни напрежения, заключава WSJ.

За да не поеме Украйна по фаталния път на Югославия, страната би трябвало да стане мост между Западна Европа и Русия. А мотото следва да гласи: „Преодолейте вътрешните граници с мостове между Изтока и Запада". Със своята двойна идентичност Украйна може да бъде интегрирана в мрежите на ЕС при същевременно запазване на историческите отношенията с Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 14
kane
преди 10 години
....за наука, за подлон, за пенисии, за ваканции, за свободно време.... за щастиеЗАЩОТО при ФАШИЗМА само БОГАТИТЕ имат прово на това. Това ли е домокрцията - НЕ, това е следствие на 100г. капитализъм резултата е ФАШИЗЪМРуската армия да се опълчи за пореден път на злото, като защити мирните селяни в източната територия на Украйна. Хората там не са *** като нас. И са по-смели от нас. И са по-горди от нас. И са по-качествени заради този си борба от нас. Ние българи, румънци, гърци сме *** сревнение с руси и сърби. Говоря само за православни славяни. Но за българите е отредено да са на грешната страна на историята както и преди често е билоБатриарха на Русия трябва да защитава социализма и социалните ценности и на таз основа да обединява православната църква. В това ние сме различи от алчните католици! Католицизма ако се сравни с православието е по-скоро секта отколкото религия. Те както непонасят мусюлманите така се подиграват и с нас и ни имат за много по-ниско ниво от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 11
kane
преди 10 години
Аааа ще се сетите вие ...Аз отколко време пиша за това че е чисто и просто фашизъм и в този форумОт години ви пиша да разберете че си е чиста проба фашизъм почти целия "развит"свят. А и у нас го внесоха. А нашите дедовци умряха в борбата с/у фашизма в стремежа си към повече права и по-хубав живот за нас поколенията след тях!?!Срам ме е от това, че аз търпя това с/у което пра, пра-дядо ми се е борил и не търпял и живота си е дал!Но те богатите промиват и пропагандират деетилития и хората не са глупави, а просто незнаят. Няма кой да каже на децата какво е фашизъм. Дори в енциклопедиитее и в нета е манипулирано "фашизъм е когато богатите управляват държавата, а не хората"НЯМА демокрация никъде - в сащ, ес и където и било . Това дето муи викат демокрация не е управление на народа, а управление на топ най-богати в//////у всички останалитоп 85 души- човеци имат повече от 1/2 от цялото човечество!? и защо търпим и защо се казва че "няма пари" за гладните, едните, болните, за учение,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 16
rumen221
преди 10 години
Обикновен фашизъмСрещу украинците в Славянск, Краматорск и Одеса се бият украински фашисти от Харков и Киев и наемници от частната американска армия Greystone, избиваща до преди месец иракски и сирийски граждани.- Фашистите коментират Одеса - Колорадските бръмбари измряха ли? Никак не ми е жал. Жалко, че са само 38. Като дойде 9 май, ще си траят като мишки (9-ти май - капитулацията на Фашизма в Германия)Явно, Фашистите на Турчинов и Яценюк воюват с народа си и чрез наемници и вече избиват не само руснаците, но и честните украински демократи..., непризнаващи фашистката хунта...- НО В КОЯ ДЪРЖАВА ФАШИСТИТЕ НЕ СА ДИВАЦИ И ВАРВАРИ...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 14
Lucifer
преди 10 години
На всички, които ми слагат минусчета, да чуят че отатък Днепър вече се пее Ставай страна огромная и че тя сама по себе си така "патриотично" фанатизира и мотивира водкажийте, че с една водка са готови да умрат без да се замислят за бизнес, пари, коли, жени, имоти, лукс и тем подобни атрибути на западната "ценностна система", така че оставете инвестора и се стягайте за окопите. Дори и Хитлер е казвал че с такава песен-хипноза всеки може да победи врага. За разлика от ислямските фанатици, руснаците имат реалната военна мощ. Добре че оня пиандурник Елцин не е жив иначе както убийствено обичаше водката до сега да беше взривил света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 17
Lucifer
преди 10 години
Няма двойна идентичност, няма мостове изток-запад, никакви такива транссексуални или бисексуални полупедали или цели ***! На изток от Днепър е Р У СИ Я а на запад е тюрлю-гювечът от поляци, унгарци, румънци, българи, татари, евреи и всякакви други ***. Украйна или ще се раздели или ще бъде неизчерпаем и никога не стихващ извор на проблеми. Там номерът с "арабската" пролет никога няма да мине, дори и Югославския военен вариант е обречен. Колкото по-скоро го разберат всички замесени в тая авантюра, толкова по-добре за всички и най-вече за самите украинци, за които кошмарът сега започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още