fallback

Украйна навлиза в най-опасните десет дни от 1991 г.

Украинските власти може да попаднат в капан, ако започнат широка военна операция срещу проруските сепаратисти, според временния премиер Арсений Яценюк

09:00 | 02.05.14 г. 8

Украйна навлиза в най-опасните десет дни след обявяването на независимостта на страната през 1991 г. Това коментира временният министър-председател на източноевропейската държава Арсений Яценюк в интервю за FT.

Временната власт в Киев се бори, за да противодейства на проруските сепаратисти в индустриалните източните райони на страната.

Яценюк отново обвини Москва в заговор за подклаждане на сблъсъци в Източна Украйна навръх първи май на фона на засилващата се носталгията на хората по съветските постижения.

Проруските сепаратисти затегнаха хватката си върху Източна Украйна. Вчера въоръжени групи щурмуваха Районната прокуратура в Донецк. Властите в Киев се опасяват, че отцепниците ще организират демонстрация на сила на 9 май, когато се отбелязва победата на Съветския съюз над нацистка Германия.

Освен това за 11 май е планиран референдум за независимост на Донецк.

“Те ще се опитат да провокират изкуствени сблъсъци в съветски стил”, коментира Яценюк. “Обикновено те разполагат с 10-20 добре обучени руски агенти, които щурмуват сградите, след това вземат и местни протестиращи и се преместват в други градове”, допълва той.

Борбата с проруските сепаратисти – сигурен капан за властта в Киев

Късно снощи германският канцлер Ангела Меркел е разговаряла по телефона с руския президент Владимир Путин, за да се опита отново да го разубеди да не подклажда кризата. Днес Меркел ще посети Вашингтон, където ще се срещне с американския президент Барак Обама.

Путин е заявил на Меркел, че украинското правителство трябва да се справи с политическата криза, като изтегли войските си от югоизточните региони и започне широка конституционна реформа.

Междувременно властите в Украйна отново въведоха военната повинност в навечерието на нова операция срещу бунтовниците.

Според Яценюк рискът от широка военна интервенция на Русия е много висок, което може да заклещи в капан централното украинско правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
fallback