fallback

Русия вече е в рецесия, според МВФ

Фондът занижи значително очакванията си за ръста на руската икономика през тази и следващата година

16:14 | 30.04.14 г. 14

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че Русия вече е изпаднала в рецесия заради кризата в Украйна, съобщава АП.

Фондът понижи и очакванията си за растежа на руската икономика през тази година от 1,3% до 0,2%, допълва информационната агенция. За следващата година МВФ очаква растежът на руската икономика да достигне 1%, а не 2,3%, каквато беше предишната прогноза.

Икономистът от МВФ Антонио Спилимберго, който оглавява мисията на МВФ в Русия, коментира пред репортери, че новата прогноза отразява „значителната несигурност около геополитическото напрежение в региона и санкциите“.

Същевременно финансовият министър на Руската федерация Антон Силуанов предупреди, че икономиката вероятно ще изпадне в рецесия през второто тримесечие на тази година.

Опасенията за финансовата война между Москва и Запада вече подкопаха инвестиционната активност в страната, насърчиха отлива на капитали и сринаха рублата до рекордно ниски равнища. Русия вече изгуби 60 млрд. долара през първото тримесечие. За цялата година МВФ прогнозира, че страната ще напуснат 100 млрд. долара, посочва Wall Street Journal.

МВФ одобри решението на руската централна банка да вдигне лихвите за втори път за два месеца и коментира, че по-затегнатата парична политика е необходима в близко бъдеще, за да се отговори на инфлационния натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:52 | 08.09.22 г.
fallback