fallback

Икономиката на Украйна се е свила с 1% през първото тримесечие

Страната се е споразумяла със Словакия за реверсивни доставки на природен газ

18:10 | 29.04.14 г. 3

Икономиката на Украйна се е свила с 1% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от украинското икономическо министерство, цитирано от Ройтерс.

„Резултатът за първото тримесечие е по-добър, отколкото очаквахме. Спадът е около 1%“, посочва зам.-министърът на икономиката Анатолий Максюта.

Според проучване на Ройтерс анализатори очакваха икономиката на Украйна да се свие с 2,8% през първото тримесечие в сравнение със спада от 1,2%, отчетен през първите три месеца на миналата година.

Междувременно стана ясно, че Украйна и Словакия са постигнали споразумение за реверсивни доставки на природен газ, съобщава ИТАР-ТАСС.

Доставките ще започнат от октомври 2014 г. Годишно Словакия ще доставя на Украйна по 3,2 млрд. куб. м синьо гориво, като след 2015 г. доставките могат да достигнат и до 10 млрд. куб. м годишно.

Реверсивните доставки ще се осъществяват по тръбата, с която се транспортира руски газ за Европа, допълва информационната агенция. За това обаче ще е необходимо съгласието и на Газпром.

Годишното потребление на природен газ в Украйна достига 50 млрд. куб. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
fallback