fallback

И новите санкции няма да изплашат Русия

Единствено мерки, насочени към руския износ на енергия, ще имат реален ефект, но никой не е готов да ги предприеме, смятат експерти

13:36 | 29.04.14 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Новите санкции от страна САЩ срещу Русия, обявени в понеделник, ще имат минимален ефект върху вече отслабената руска икономика и едва ли ще допринесат за завой в политиката на Москва спрямо Украйна, пише CNN.

С последния трети етап от санкциите САЩ и Европа наложиха ограничения върху пътуванията и замразяване на активи на 54 души от обкръжението на руския президент Владимир Путин. Освен това САЩ се прицели и в 17 руски компании, а ЕС ще добави нови имена към своя списък във вторник.

Износът на енергия и стоки за широко потребление обаче, които представляват основния двигател на руската икономика, остават незасегнати, а финансовите санкции се ограничават до тясна група от банки.

В разширения в понеделник списък на САЩ попадна Игор Сечин – изпълнителният директор на държавно контролирания петролен гигант Rosneft, както и колегата му Сергей Чемезов. Останалите компании, към които са наложени санкциите също са свързани с високопоставени руски лица и олигарси, които вече присъстваха в списъка.

Американските политици обаче признават, че не очакват незабавна промяна в руската политика. Според тях постепенния подход, включващ заплаха от санкции в ключови за руската икономика сектори, с времето ще окажат влияние върху поведението на Москва.

Санкциите и рискът от повишаване на напрежението в Украйна вече се отразиха негативно на руската икономика. Слабият ѝ растеж през 2013 г. вероятно ще премине в рецесия по-късно през тази година, след като инвеститорите разпродават руски активи, изпращайки рублата надолу, а инфлацията - нагоре.

Лихвите за бизнеса и домакинствата растат, потискайки още повече инвестициите и икономическата активност. Централната банка на Русия беше принудена да вдигне лихвите за втори пореден месец миналия петък, след като кредитният рейтинг на страната беше понижен до втората най-ниска инвестиционна оценка.

Експертите обаче са на мнение, че единствено по-мащабни санкции, насочени към ключови за бизнеса сектори, ще имат реален ефект.

Дори пазарите бяха подготвени за по-твърди мерки в понеделник – руският индекс MICEX се изкачи с 1,5%, заличавайки загубите си от началото на годината, а рублата се качи с 0,4% спрямо долара, като и двете започнаха борсовата сесия на загуба. Акциите на една от най-големите финансови групи в Русия – VTB Bank, поскъпнаха с 2,5%.

Нито САЩ, нито Европейският съюз (ЕС) са готови да наложат санкции на руския енергиен сектор или на индустрията като цяло, споделиха американски и западноевропейски дипломати.

Доставките на газ и петрол представляват около 70% от износа на страната и я снабдяват с чужда валута, което ѝ позволи да натрупа 477 млрд. долара резерви към края на 2013 г. И докато това остане непроменено Москва ще разполага със солиден финансов буфер, който да използва срещу ефектите от санкциите в други сектори.

„Руският държавен бюджет разчита основно на приходите от природен газ и петрол, а взимането на общо решение за мащабни санкции в тези сфери все още е малко вероятно“, смята анализатор на базираната в САЩ консултантска корпорация Teneo Intelligence.

Високопоставените американски политици са уверени, че Европа ще подкрепи евентуални действия срещу енергийния сектор на Русия, ако нейни войски нахлуят в Украйна. Голяма част от управляващите в Европа обаче се надяват да не се стига до такива мерки, тъй като последствията за европейската икономика също няма да са слаби.

Около 30% от природния газ в Европа идва от Русия, като около половината от него минава през Украйна. При евентуална търговска война ЕС също така би загубил повече от САЩ – европейският износ към Русия се равнява на 170 млрд. долара през 2013 г. Само германският износ е на стойност 36 млрд., като някои от немските компании вече изпитват последствията от забавянето на руската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 14.09.22 г.
fallback