IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират нови санкции срещу близки до Путин бизнесмени

Ако бъдат ударени четири от най-големите банки, това ще предизвика сеизмични вълни в икономиката на Русия, твърди сенатор

10:36 | 28.04.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ планират нови санкции срещу близки до Путин бизнесмени

САЩ и Европейският съюз ще наложат нови санкции най-рано в понеделник на руски компании и физически лица, близки до президента Владимир Путин заради ескалиращата криза в Украйна, твърдят официални източници, цитирани от Bloomberg.

„Ние ще се опитаме да ударим хора, които са в обкръжението му, които имат значително влияние върху руската икономика", заяви заместник-съветникът на Белия дом по темата за националната сигурност Тони Блинкън в ефира на CBS. „Ние ще се опитаме да ограничим компании, които те и други хора от вътрешния кръг на Путин контролират. Ще се търси предприемането на стъпки и по отношение на високотехнологичния износ за нуждите на руската отбранителна промишленост. Всичко това заедно ще окаже въздействие". 

Блинкън не дава повече подробности, но член на сенатската комисия по външни отношения твърди, че ако бъдат „ударени четири от най-големите банки, това ще прати сеизмични вълни из икономиката на Русия“.  От своя страна републиканецът Боб Коркър добавя, че досегашните санкции "не причиняват голяма болка в Русия", но удар по "Газпром" със сигурност ще разтресе руската икономика.

„Това, което ще чуем през следващите дни, е разширяване на съществуващите санкции, мерки срещу физически лица или компании в Русия“, заяви и британският външен министър Уилям Хейг пред телевизия Sky News в неделя вечер. „От началото на годината капитали за над 60 млрд. долара изтекоха от Русия, видяхме и сериозен спад на руския фондов пазар“.

В резултат на отлива на тези капитали и понижението на кредитния рейтинг от Standard & Poor’s, централната банка на Русия неочаквано повиши на 25 април основния си лихвен процент до 7,5%. Рублата загуби през тази година почти 9% спрямо долара, второто най-лошото представяне сред 24 развиващи се валути, следени от Bloomberg, след аржентинското песо.

Изпълнителните директори на OAO Газпромбанк, третият по големина кредитор на Русия, се подготвят за евентуални санкции, твърдят двама източници на Bloomberg, докато  Внешекономбанк също взема предпазни мерки, твърди източник, запознат с плановете на заемодателя.

Пленяването на международни инспектори от проруските сепаратисти през миналата седмица добави допълнителен натиск към конфронтацията, която се създава и от руските военни учения по границите на Украйна. Според НАТО близо 40 000 руски войници са в близост до границата. Южните ВВС на Украйна са в "готовност за действие", заяви Министерство на отбраната на страната в неделя на своята интернет страница.

Сред тези, които могат да бъдат засегнати от санкциите, е Игор Сечин, главен изпълнителен директор на ОАО Роснефт, твърдят източници, запознати с разискванията. Сечин е довереник на руския президент.

Представители на 28-те страни членки на ЕС ще се срещнат днес, за да разширят списъка на лицата, подложени на замразяване на активи и забрана за пътуване, заяви през уикенда официално лице от блока. Санкциите ще бъдат насочени към 15 руснаци с позиции във властта, заяви друг дипломат, който е помолил да не бъде назоваван поради чувствителността на темата.

Очаква се в "черния списък" да бъдат включени още 10-15 имена, което ще бъде направено след решението от петък на страните от Г-7 да не се бави налагането на нови ограничителни мерки срещу Русия заради намесата й в Украйна. Посланиците ще обсъдят също хода на подготовката по налагането на търговски и икономически санкции срещу Русия, за които още няма консенсус, посочва ИТАР-ТАСС.

„Имам чувството, че Европейският съюз ще удължи визовите забрани и замразяването на активи за може би още 15 души", заяви германският заместник-външен министър Гернот Ерлер в интервю за телевизия ZDF.

„Русия увеличава напрежението в Украйна със „заплашителни военни маневри“ и „непредприемайки конкретни стъпки" за изпълнение на споразумението от 17 април, заяви в изявление групата на Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония) в свое съвместно изявление

Всичко по темата за санкциите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
nocalled
преди 10 години
странна и доста *** изкривена логика, но за това пък афиширана с подходящото самовдъхновение от представител на третия пол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още