IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ планират нови санкции срещу близки до Путин бизнесмени

Ако бъдат ударени четири от най-големите банки, това ще предизвика сеизмични вълни в икономиката на Русия, твърди сенатор

10:36 | 28.04.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ планират нови санкции срещу близки до Путин бизнесмени

САЩ и Европейският съюз ще наложат нови санкции най-рано в понеделник на руски компании и физически лица, близки до президента Владимир Путин заради ескалиращата криза в Украйна, твърдят официални източници, цитирани от Bloomberg.

„Ние ще се опитаме да ударим хора, които са в обкръжението му, които имат значително влияние върху руската икономика", заяви заместник-съветникът на Белия дом по темата за националната сигурност Тони Блинкън в ефира на CBS. „Ние ще се опитаме да ограничим компании, които те и други хора от вътрешния кръг на Путин контролират. Ще се търси предприемането на стъпки и по отношение на високотехнологичния износ за нуждите на руската отбранителна промишленост. Всичко това заедно ще окаже въздействие". 

Блинкън не дава повече подробности, но член на сенатската комисия по външни отношения твърди, че ако бъдат „ударени четири от най-големите банки, това ще прати сеизмични вълни из икономиката на Русия“.  От своя страна републиканецът Боб Коркър добавя, че досегашните санкции "не причиняват голяма болка в Русия", но удар по "Газпром" със сигурност ще разтресе руската икономика.

„Това, което ще чуем през следващите дни, е разширяване на съществуващите санкции, мерки срещу физически лица или компании в Русия“, заяви и британският външен министър Уилям Хейг пред телевизия Sky News в неделя вечер. „От началото на годината капитали за над 60 млрд. долара изтекоха от Русия, видяхме и сериозен спад на руския фондов пазар“.

В резултат на отлива на тези капитали и понижението на кредитния рейтинг от Standard & Poor’s, централната банка на Русия неочаквано повиши на 25 април основния си лихвен процент до 7,5%. Рублата загуби през тази година почти 9% спрямо долара, второто най-лошото представяне сред 24 развиващи се валути, следени от Bloomberg, след аржентинското песо.

Изпълнителните директори на OAO Газпромбанк, третият по големина кредитор на Русия, се подготвят за евентуални санкции, твърдят двама източници на Bloomberg, докато  Внешекономбанк също взема предпазни мерки, твърди източник, запознат с плановете на заемодателя.

Пленяването на международни инспектори от проруските сепаратисти през миналата седмица добави допълнителен натиск към конфронтацията, която се създава и от руските военни учения по границите на Украйна. Според НАТО близо 40 000 руски войници са в близост до границата. Южните ВВС на Украйна са в "готовност за действие", заяви Министерство на отбраната на страната в неделя на своята интернет страница.

Сред тези, които могат да бъдат засегнати от санкциите, е Игор Сечин, главен изпълнителен директор на ОАО Роснефт, твърдят източници, запознати с разискванията. Сечин е довереник на руския президент.

Представители на 28-те страни членки на ЕС ще се срещнат днес, за да разширят списъка на лицата, подложени на замразяване на активи и забрана за пътуване, заяви през уикенда официално лице от блока. Санкциите ще бъдат насочени към 15 руснаци с позиции във властта, заяви друг дипломат, който е помолил да не бъде назоваван поради чувствителността на темата.

Очаква се в "черния списък" да бъдат включени още 10-15 имена, което ще бъде направено след решението от петък на страните от Г-7 да не се бави налагането на нови ограничителни мерки срещу Русия заради намесата й в Украйна. Посланиците ще обсъдят също хода на подготовката по налагането на търговски и икономически санкции срещу Русия, за които още няма консенсус, посочва ИТАР-ТАСС.

„Имам чувството, че Европейският съюз ще удължи визовите забрани и замразяването на активи за може би още 15 души", заяви германският заместник-външен министър Гернот Ерлер в интервю за телевизия ZDF.

„Русия увеличава напрежението в Украйна със „заплашителни военни маневри“ и „непредприемайки конкретни стъпки" за изпълнение на споразумението от 17 април, заяви в изявление групата на Г-7 (САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония) в свое съвместно изявление

Всичко по темата за санкциите четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Коя е империята на злото викаш? Тези дето санкционират или тези дето биват санкционирани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Принципно да, но това, което ми показваш всъщност са бурите.Май гледаш мача от средата на второто полувреме или се правиш, че си изпуснал какво стана в Киев през февруари, ама те и янките това се опитват да правят, та вече свикнахме... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
MrSi
преди 10 години
Но едно е сигурно: Ако посееш ветрове , ще пожънеш бури.http://***.dnes.bg/iztochna-evropa/2014/04/28/obiaviha-luganska-narodna-republika.223758
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Сори, това последното беше за прагматичния @MRN
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Мда... по време на игрите в Сочи и завземането на Крим от Русия изглеждаше фантасмагория. И за Тодор Живков през 1980 г. пдането му от власт изглеждаше фантасмагория Видял съм доста неща, които са факт, а са изглеждали фантасмагории... Когато си играеш с огъня, винаги съществува вероятност да ти изгори къщата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 10 години
Дано наистина не се стигне до ответни мерки с удари по най-големите градове на атлантическото крайбрежие, щото сеизмичните вълни няма да са нищо в сравнение със атмосферните вълни от разпръснат радиоактивен прах на прихванатите над черно море ядрени ракети и от двете страни. Ние общо взето ще го поемем най-големия, и балканите ще станат едно :"най-добро място за живеене в европа"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
MRN
преди 10 години
Термоядрените експлозии ги владеят и други страни, така че предполагам пишеш фантасмагории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Много ми е интересно, тези лоясали мозъци оттатък океана могат ли да докарат нещата до там, че на руснаците да им остане само един път и какви ли сеизмични вълни могат да предизвикат в американската икономика определено количество термоядрени експлозии по територията на САЩ и Европа... Когато притискаш някого в ъгъла трябва да си сигурен, че можеш да го повалиш, защото иначе единственият му път е през теб... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
rumen221
преди 10 години
Големите САЩ и ЕС ни се подиграват:- "Европейският парламент смята, че газопроводът "Южен поток" не трябва да се изгражда. Това е записано в резолюция на ЕНП, либералите, зелените и консерваторите - БНР.Защо като са толкова големи:1. Не СПРАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ДОСТАВКИ НА ГАЗ2. Не спрат да внасят и изнасят руски СУРОВИНИ, СТОКИ?!?!Великият Български Народ е казал:- На чуж гръб и сто тояги са малко - ОСОБЕНО АКО ГЪРБА Е БЪЛГАРСКИНай-лошото е, че у нас има СТОТИНА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО ИМ ПРИГЛАСЯТ - БЕДНИТЕ ДА ГОМИСЛЯТ(знаете оригинала).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
nocalled
преди 10 години
странна и доста *** изкривена логика, но за това пък афиширана с подходящото самовдъхновение от представител на третия пол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още