fallback

Обама: САЩ и ЕС да действат заедно за санкциите срещу Русия

"Докато Русия следва пътя на провокациите, ще има последици", заплаши американският президент

12:10 | 27.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обама по време на посещението си в Малайзия. Снимка: Ройтерс

САЩ и Европейския съюз трябва да действат заедно по въпроса за санкциите срещу Русия, призова американският президент Барак Обама в Малайзия, където е поредната спирка от азиатската му обиколка, съобщи "Франс прес".

Изявлението на Обама е във връзка с изказаното в петък намерение на страните от Г-7 да наложат нов комплект санкции срещу Москва, окончателното решение за които може да бъде взето още утре.

"Би било неправилно да се смята, че ще се постигне ефект, ако САЩ действат самостоятелно и без т.нар. секторни санкции на Евросъюза", обяви президентът.

Обама е против внушението, че САЩ трябва да наложат собствен комплект санкции върху широк кръг от сектори на руската икономика, пояснява Асошиейтед прес.

Докато Русия следва пътя на провокациите и не се опитва да реши въпроса с мирни средства и да намали напрежението, ще има последици и тези последици ще бъдат все по-сериозни, предупреди Обама. Той допълни, че има доказателства за това, че Русия насърчава сепаратистките действия в Източна и Южна Украйна.

В същото време Москва настоява, че първата стъпка за деескалация би трябвало да бъде прекратяването на антитерористичната операция срещу сепаратистите, провеждана от Киев, припомня Франс прес.

Американският президент отбеляза още, че Русия се опитва да представи украинската криза през призмата на Студената война, която противопоставя Вашингтон на Москва. Не става дума за това, а за независимостта и суверенитета на Украйна, подчерта Барак Обама.

Във връзка с издирването на изчезналия на 8 март малайзийски самолет с 239 пътници, президентът на САЩ призова за открито споделяне на информация между държавите, участващи в издирването на останките на самолета, предава DPA. Още световни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
fallback