fallback

Обама, Оланд, Меркел, Камерън и Ренци обсъдиха нови санкции срещу Русия

Въоръжени проруски сепаратисти в Славянск са превзели автобус със 7 наблюдатели от ОССЕ и 5 украински военни

20:25 | 25.04.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обама и Франсоа Оланд, германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и италианският му колега Матео Ренци обсъдиха възможността за налагане на нови санкции на Русия предвид влошаването на ситуацията в Украйна, съобщи френското президентство, цитирано от Франс прес. Държавните и правителствени ръководители призоваха за бърза реакция на Г-7 и говориха за приемането на нови санкции от международната общност срещу Москва, уточни в комюнике президентството след конферентен телефонен разговор между лидерите. Те отново настояха демократичният процес в Украйна да бъде доведен докрай, изтъквайки, че насрочените за 25 май президентски избори са решаващи, за да получи Украйна възможност да решава свободно и прозрачно бъдещето си, се казва в комюникето. Крайно време е да се сложи край на лудостта в Украйна, заяви днес външният министър на Германия – Франк-Валтер Щайнмайер. Заедно с френския си колега Лоран Фабиюс той се обяви за намаляване на напрежението в региона. Продължават словесните престрелки между Русия и Съединените щати.  Руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че се опитва да “превземе” Украйна. Вашингтон пък обвини Москва, че не изпълнява условията на постигнатото миналата седмица споразумение в Женева. Лавров предложи решение на украинската криза, като обеща проруските войски да свалят оръжия, ако бъдат освободени окупираните сгради и площада в столицата Киев. Западът реагира скептично. Подобни мерки бяха заложени и в международното споразумение, постигнато в Женева, но до този момент не е постигнат напредък. 

Въоръжени проруски сепаратисти в източния украински град Славянск са превзели автобус със 7 наблюдатели от ОССЕ и 5 украински военни, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на изявление на украинското министерство на вътрешните работи. Според лидера на проруските сепаратисти в Славянск, самопровъзгласилия се за кмет на града Вячеслав Пономарьов, в задържаната група има шпионин. Пленени са общо 13 души. Последният от тях е шофьорът на автобуса. Задържаните са отведени в сградата на Службата за сигурност на Украйна в Славянск, която е окупирана от проруските сепаратисти. Водят се преговори за освобождаване на пленниците. Според германски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС, задържаните са военни наблюдатели от ОССЕ - трима германски военнослужещи и по един техен колега от Дания, Швеция, Полша и Чехия. Украйна ще третира всяко пресичане на границата си от руски войници като нахлуване и ще ликвидира нападателите, заяви временният президент Олександър Турчинов. Междувременно стана ясно, че седем души са били ранени при експлозия на проукраински контролен пункт край Одеса. Киев увери, че антитерористичната операция в Славянск се развива по план, но щурм няма да има, за да се избегнат цивилни жертви. Хеликоптери продължават да разпръскват листовки над града с призиви към населението да не подкрепя сепатаристите.

Точно в 12 на обед започна Вторият етап от антитерористичната операция, чиято цел е целият град и всички постове на народното донбаско опълчение да бъдат блокирани, за да не бъде допусната възможност сепаратистите да получат помощ отвън. По данни на нощното разузнаване опълченците, наричани от Киев терористи, са преместили някои свои пунктове в затворените детски градини, училища и болници. Броят им е коло 2500 и разполагат с автоматично оръжия, коктейли „Молотов” и няколко бойни десантни машини. Международният наказателен съд пък започна предварително разследване на предполагаеми престъпления в Украйна между ноември 2013 и февруари 2014 г., съобщи съдът, цитиран от Франс прес. "Прокурор Фату Бенсуда започна предварително разследване, за да определи дали са налице основания за откриване на следствие", посочи в комюнике МНС. Украйна не е страна по Римския договор, с който е учреден МНС, но възложи на международния съд юрисдикцията за предполагаемите престъпления, извършени на нейна територия между 21 ноември 2013 и 22 февруари 2014 г., когато парламентът свали Янукович от поста му, посочва Ройтерс. Новото украинско правителство отнесе случая към МНС, твърдейки, че войските на Янукович са убили над 100 демонстранти в Киев и други градове.

(БТА, БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 11.09.22 г.
fallback