fallback

S&P понижи рейтингa на Русия до най-ниския инвестиционен клас

Напрежението между Москва и Киев може да доведе до значителен отлив на капитали, а оттам и до допълнително отслабване на растежа, посочи кредитната агенция

09:37 | 25.04.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Кредитната агенция Standard & Poor's (S&P) понижи суверенния рейтинг на Русия до най-ниската инвестиционна степен BBB- с оглед на ескалиращия конфликт в Украйна, който застрашава икономиката на страната.

Смъкването на оценката за руската икономика с една степен дойде, след като S&P понижи прогнозата си за перспективите пред страната през март. За последно рейтингът на федерацията претърпя низходяща корекция в разгара на световната финансова криза през декември 2008 г.

"Напрегнатата геополитическа ситуация между Русия и Украйна може да доведе до допълнителни значителни изходящи потоци както на чуждестранни, така и на местни капитали от руската икономика, а оттам и до по-нататъшно подкопаване на вече отслабените перспективи за растеж", посочиха експертите от S&P в анализа си.

В края на март руският рейтинг бе поставен под наблюдение с тенденция за понижение от друга от големите международни агенции – Moody's Investors Service. От институцията посочиха тогава, че кризата в Източна Европа може значително да навреди на инвеститорските нагласи и да доведе до допълнително отслабване на средносрочните перспективи за растеж на Русия, които вече бяха намалени от местните власти през 2013 г.

Третата голяма кредитна агенция – Fitch Ratings, пък вече снижи прогнозата си до негативна.

Анексирането на Крим от президента Владимир Путин през миналия месец накара САЩ и Европейския съюз да наложат санкции. Неотдавнашната ескалация на конфликта в Източната част на Украйна пък възроди международните преговори за разширяване на санкциите.

Според множество анализатори най-лошият сблъсък между Москва и Вашингтон от Студената война насам заплашва да изпрати икономиката на най-големия износител на енергия в света в рецесия.

Още за ситуацията в Източна Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:20 | 13.09.22 г.
fallback