fallback

Путин заплашва с "последствия"

Причината за заканата е сериозната офанзива на украинската армия в източната част на страната

16:28 | 24.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

Путин: "Акцията на Киев е тежко престъпление срещу собствения народ". Снимка: Ройтерс

Заради украинското военно разгръщане в източната част на страната руският президент Владимир Путин заплаши Киев с „последствия“. 

Ако Киев наистина използва в източната част на Украйна военни срещу населението, това би представлявало „тежко престъпление срещу собствения народ", каза Путин. Той има предвид очевидно атаките на украинската армия в град Славянск. Путин припомни, че дори легитимният според Москва президент на Украйна Виктор Янукович не се е решил да включи армията за разпръсване на митингите в Киев, макар че е имал мандат за това.

По думите му случващото се в Донецк не е острата фаза на конфликта. „Това е наказателна операция, която ще има последици за хората, които взимат тези решения, включително за междудържавните отношения“, каза руският президент.

Действията на властите в Киев срещу народа на Украйна ще имат последици за тях, включително и в междудържавните отношения на Русия и Украйна, заяви Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Путин, ако Крим не беше влязъл в състава на Русия, ситуацията там можеше да се окаже по-лоша, отколкото e сега в югоизточната част на Украйна. 

По-рано Министерството на вътрешните работи потвърди, че по време на акцията в Славянск са били убити „до петима“ проруски бойци. Говорител на близката до Москва „Народна милиция“ заяви преди това, че в редиците им има един загинал. Други източници обаче предават за двама-трима загинали. 

"Цивилните служители на кметството получиха нареждане да напуснат сградата", заяви за Франс прес говорителка на местния сепаратистки водач Вячеслав Пономарьов. "Въоръжените мъже, които отбраняват кметството, остават на място", допълни тя.

Край град Славянск в Донецка област са били подложени на обстрел бойци от местните сили за самоотбрана. Двама души са загинали, за живота на още един се борят лекарите в местната болница, съобщи по-рано телевизия „Россия 24“.

Украинското правителство заяви, че подновява "антитерористичната операция", за да си върне градове и обществени сгради, които са под контрола на проруски сепаратисти, ако те не се разоръжат и не се изтеглят оттам доброволно, изпълнявайки споразумението от Женева от миналата седмица, подписано и от САЩ и Европейския съюз.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков каза, че през нощта военните са отблъснали нападение срещу база в Артьомовск, на 40 км югозападно от Славянск, атакувана по думите му от около 70 души, водени от руски войници. Москва отрича в Украйна да има нейни военни. Един украински войник е ранен при нападението, пише БТА.

Правителствени сгради в Славянск, както и в около десетина други източноукраински градове от дни се намират в ръцете на проруски групировки. В града има около 2000 въоръжени бунтовници.

Междувременно руският енергиен концерн "Газпром" обяви, че украинската компания "Нафтогаз" му дължи още 11,4 милиарда долара за предишни доставки на природен газ, предаде Ройтерс. С това предишните искания на "Газпром" към Киев се увеличават близо 5 пъти.

Исканията на руския гигант притискат украинското правителство по време на най-тежката политическа криза в Европа от Студената война, която продължава вече четвърти месец, коментира агенцията. 

Източник от "Газпром" твърди, че 11,4 милиарда долара ще бъдат добавени към дължимите от "Нафтогаз" 2,2 милиарда долара за газа, доставен през 2013 и 2014 г. Новата "сметка" ще бъде пратена на "Нафтогаз" идната сряда, а причината за изготвянето ѝ е невъзможността на украинската фирма да изпълни част от клаузите по настоящия договор.

В сряда пък "Газпром" предложи украинската страна да премине към система на авансово плащане

Всичко за кризата в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:34 | 06.09.22 г.
fallback