fallback

Fitch: Европа няма алтернатива на руския газ

Продължителна забрана върху доставките на газ от Русия ще се отрази преди всичко на металургията и химическата промишленост на Стария континент

17:16 | 23.04.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За Европа би било трудно да намери алтернативни източници на доставки в случай на забрана на вноса на газ от Русия. Това се посочва в аналитичен доклад на международната рейтингова агенция Fitch, цитиран от руската агенция ИТАР–ТАСС.

Експертите от агенцията смятат, че забраната за доставка на газ от Русия ще доведе до по-високи цени на суровината в Европа. Това ще е така, тъй като да се намали потреблението на газ от европейските потребители на този етап ще бъде трудно.

В допълнение, световният пазар на втечнен природен газ предлага слаби алтернативи на доставките от Русия. Потреблението на руски газ от Европа е почти 50% от световното производство на синьото гориво.

В тази връзка цената на газа и другите енергийни продукти може да се увеличи драстично в близките месеци, отбелязват от Fitch.

Поддържането на дълга забрана на доставките на газ от Русия ще се отрази преди всичко на металургията и химическата промишленост в Европа. В същото време от Fitch все пак определят вероятността за продължителната забрана на руските доставки като минимална.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) четири държави от ЕС получават своите газови доставки изключително от Русия – България, Словакия, Финландия и Полша. Също Унгария (70 на сто) и Гърция (54 на сто) са силно зависими от руския газ. Германия пък получава 39% от нуждите си от Русия – повече от средното равнище за ЕС в размер на 31 на сто.

Данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) пък показват, че има само две държави, които сами задоволяват нуждите си от природен газ – Холандия, която добива 174% от собствените си нужди, и Дания със 164% от нуждите си. Великобритания може да набави 53 на сто от потреблението си от собствени източници.

В много страни степента на енергийна самодостатъчност е нулева или малко над нулата. Сред тях спадат Португалия, Испания, Люксембург и Франция, която е достигнала ниво на самозадоволяване от 1%. За Германия делът е 14%, а за Полша – 34 на сто.

Най-вероятният сценарий според Fitch включва временни прекъсвания в доставките на газ през Украйна. Въпреки това за подобен сценарий Европа би била по-добре подготвена, благодарение на резервите си от газ и посредством използването на директен газопровод от Русия до Германия.

Още за ситуацията в Източна Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
fallback