fallback

НАТО прекратява сътрудничеството си с Русия

Организацията ще укрепи връзките си с Украйна и с други държави от Източна Европа, стана ясно след срещата на външните министри от алианса

20:08 | 01.04.14 г. 1

НАТО ще прекрати всички свои връзки – цивилни и военни, с Русия, решиха външните министри на организацията. В изявлението, разпространено на сайта на НАТО, е записано, че политическият диалог между двете страни ще продължи на ниво посланици.

Преглед на отношенията НАТО-Русия ще бъде направен по време на следващата среща на организацията, насрочена за юни.

Причината за тези мерки са действията на Русия в Украйна. В изявлението си министрите на външните работи на страните в организацията, се казва, че те не признават „незаконният и нелегитимен опит за анексирането на Крим”. През последните 20 години НАТО работи последователно за по-тясно сътрудничество и доверие с Русия. Със своите действия обаче страната е нарушила международното право, отбелязват от Северноатлантическия блок.

Призивът към Русия е да спазва още принципите на международното право и своите международни задължения и отговорности.

„Независима, суверенна и стабилна Украйна, ангажирана с демокрацията и спазването на човешките права, малцинствата и законността,  е от ключово значение за евроатлантическата сигурност”, се казва още в изявлението на НАТО.

За да демонстрира своята загриженост към Украйна НАТО ще засили сътрудничеството си с Украйна. Двете страни са се споразумели днес да прилагане на незабавни и дългосрочни мерки, за да бъде укрепена  способността на Украйна да осигури собствената си сигурност.

В отделно изявление след заседанието на комитета НАТО- Украйна, провело също днес, външните министри от организацията заявяват още, че ще продължат да търсят политическо и дипломатическо решение за спазване на международно признати граници на Украйна.

Подкрепя се и изпращането на мониторингова  мисия на Съвета за сигурност и сътрудничество в Европа в Украйна. 

Организацията е приела и пакет от мерки за задълбочаване на сътрудничеството и с други държави от Източна Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:13 | 04.09.22 г.
fallback