fallback

Кризата в Крим се отразява негативно на туризма в региона

Очаква се известно преоформяне на пазара, твърди министърът на туризма Игор Котляр

13:16 | 30.03.14 г.
Автор - снимка
Създател

Туризмът в Крим, който е сред основните индустрии в региона, изглежда заплашен след анексирането на полуострова към Руската федерация.

Мястото привлича туристите със скалистите си хълмове, назъбеното крайбрежие и мекия климат. След обявяването на незасивимостта на Украйна през 1991 г. малките хотели и апартаменти на полуострова процъфтяват, благодарение на което в момента Крим разполага с повече от 800 СПА центрове, хотели и санаториуми. Предстои 140 от тях да бъдат национализирани от местното правителство в Симферопол.

Пряко ангажирани в туристическия сектор са близо 70 000 души от двумилионното население на полуострова. Местните власти твърдят, че около 60% от посетителите са украинци, а една четвърт са руснаци.

След референдума за статута на Крим обаче перспективата пред туризма остава неясна.

Кризата се отразява негативно на сектора. Резервациите от украински държавни посещения вече са три пъти по-малко от тези, направени миналата година, разкри министърът на туризма Игор Котляр. Причината за този спад е решението на Киев да спре средствата за държавни посещения в Крим от април.

По думите на Котляр през този сезон ще има известно преоформяне на пазара, свързано с политическите събития. Въпреки това министърът смята, че това няма да се отрази на броя на почиващите по традиция в Крим.

Заради политическата нестабилност и от съображения за сигурност транспортът се оказва един от най-големите проблеми.  Потокът от туристи към Крим използва главно железопътния транспорт през провлака, който свързва Крим с континенталната част на Украйна. Това до голяма степен би се отразило на желаещите да посетят полуострова украинци, тъй като ще им се наложи да прекосят спорната граница.

Напрежението повлия негативно и на въздушния транспорт, тъй като полетите за и от Киев и Турция бяха спрени. Турските авиолинии отмениха всички полети до 15-и април и се очаква ситуацията да не се промени до края на месеца. Преди кризата в Украйна те извършваха по девет полета седмично от Симферопол до Истанбул.

Последиците от политическото напрежение в региона вече дават отражение и върху хотелиерския бизнес. Кризата се усеща особено силно в момента, по време на ученическите пролетни ваканции, когато по принцип има множество посетители.

“За съжаление този път има пет пъти по-малко хора от очакваното”, твърди Михаил Бюшенков, управител на хотел.

Въпреки ситуацията от туристическия сектор в Крим се надяват, че ще се стигне до нормализиране на положението и туристическият сезон няма да бъде загубен.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
fallback