fallback

Сергей Лавров: Русия няма да пресича границите на Украйна

Кремъл не вижда друг път за развитие за Киев освен прехода към федерално устройство, посочи руският външен министър

11:51 | 29.03.14 г.

Русия няма никакво намерение да пресича границите на Украйна, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в интервю за програмата "Вести в съботa", съобщава агенция ИТАР–ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние нямаме абсолютно никакво намерение и интереси да пресичаме границите на Украйна. Искаме само работата да бъде колективна, безчинствата, които западните страни се опитват да заметат под килима, и опитите им да представят ситуацията в благи тонове да бъдат прекратени, тоест и те да осъзнаят своята отговорност", заяви Лавров.

Той припомни изявление на украинския и.д. министър на вътрешните работи Арсен Аваков, че последните действия на украинското ръководство са насочени към разоръжаване на всички, които разполагат с незаконно оръжие, сиреч престъпници.

"Ако това е резултат от работата на нашите западни партньори, то, повтарям, ние сме доволни от случващото се и сме готови да продължим заедно с тях да търсим съвместни препоръки за украинците, насочени към прекратяване на всяка незаконна дейност и начало на дълбок конституционен процес по реформиране на държавата", добави министърът.

По думите му Русия не вижда друг път за развитие за Украйна освен прехода към федерално устройство. "Това, което става сега в Украйна, е резултат от дълбока криза на държавността, предизвикана между другото и от неумението – не искам да обвинявам никого в нежелание, на всеки следващ ръководител, който дойде на власт, да примири интересите на Западните и Югоизточните региони. Повече така не може да продължава", заяви Лавров.

"Убедени сме, че е необходима дълбока конституционна реформа, освен ако някой друг не намери някаква магическа формула. Много е сложно да се живее в унитарна държава, когато на Запад, Изток и Юг хората празнуват различни празници, честват различни герои, имат коренно различна икономика и начин на мислене, говорят на различни езици и се чувстват близки до различни европейски цивилизации", изтъкна още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
fallback