fallback

Русия е въвела огледални санкции за представители на Запада?

Все още Кремъл не е обявил конкретни имена, които са засегнати от мерките

19:17 | 28.03.14 г. 4

Русия твърди, че е отговорила на западните санкции заради кризата в Украйна, но все още не е обявила конкретни имена, засегнати от контрамерките, предава АП.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич каза днес, че “някои западни държави са последвали примера на САЩ и разширяват санкциите срещу Русия”. Той допълни, че “Москва е взела ответни мерки, които в голяма степен са огледални”.

Лукашевич обаче не даде повече подробности.

САЩ, Европейският съюз (ЕС) и Канада въведоха забрана за пътувания и замразиха активи на политици заради събитията в Украйна и анексирането на Крим. Санкциите на САЩ и Канада обхващат бизнесмени, близки до Путин, и една по-малка банка, докато европейските – само политици.

Русия досега е въвела забрана за пътувания на 9 американски и 13 канадски политици, но засега не е приела санкции за длъжностни лица от ЕС.

Междувременно Кремъл обяви, че ще денонсира редица двустранни договори с Украйна, включително споразумението за пребиваването на Черноморския флот в Севастопол, съобщава БНР.

Решението за прекратяване на подписаните споразумения е взето по време на оперативно заседание на Съвета за сигурност на Русия с участието на президента Владимир Путин.

С денонсирането на договора от Харков, който беше подписан през 2010 година и уреждаше дългосрочното пребиваване на руските кораби на украинска територия, ще отпадне и предвиденото в документа намаление на цената  на руския газ за Украйна.

Външното министерство в Киев незабавно обяви, че ако споразуменията бъдат денонсирани едностранно, то Украйна ще смята за незаконно пребиваването на руския Черноморски флот в Крим.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от CNN, отново призова Русия да оттегли войските си от границата с Украйна и да започне преговори с правителството в Киев.

Според източници на CNN, пожелали анонимност, Русия е разположила около 40 хил. военни близо до границата с Украйна. Оценката е направена въз основа на сателитни изображения. Според украинските власти обаче военните по границата са над два пъти повече.

Според Обама Путин трябва да възприеме курс към по-нататъшна интеграция към световната икономика, вместо да прилага практики от времето на Студената война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 12.09.22 г.
fallback