fallback

1 млрд. долара сa необходими за покриването на дефицита в кримския бюджет

Русия планира да предостави финансова помощ на траншове от по 80-90 млн. долара месечно

14:40 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За да се покрие дефицитът в кримския бюджет, са нужни 1 млрд. долара – на толкова възлиза сумата, която регионалните власти са поискали от Русия под формата на финансова помощ.

Парите ще бъдат предоставени на траншове от по 80-90 млн. долара месечно, разкри руският финансов министър Антон Силуанов. В дългосрочна перспектива обаче Крим ще се нуждае от много по-мащабни инвестиции.

Полуостровът има потенциален растеж, който до момента не е бил оползотворен заради недостатъчните инвестиции в икономиката на региона, смята Силуанов. След като с референдум Крим реши, че иска да се присъедини към Русия, a Москва прие решението му, на страната ще се наложи да търси средства за възстановяването на инфраструктурата на полуострова. В момента тя се нуждае от модернизация, която да съответства на руските стандарти, но за тази цел ще са необходими много средства.

От друга страна Крим не разполага със собствена инфраструктура за снабдяване с електроенергия и вода. Той все още се снабдява почти изцяло от Украйна.

Руските власти планират да изградят мост през Керченския пролив, който да свързва Русия и Кримския полуостров. Това обаче ще струва най-малко 50 млрд. рубли (над 1 млрд. евро), сочат прогнозите на Министерството на транспорта на Русия.

Ако бъдат добавени и разходите за останалите набелязани проекти, присъединяването на Крим може да струва на Русия изключително скъпо – колкото организирането на още една Олимпиада.

Освен с подобен род дългосрочни инвестиции, руските власти ще трябва да се нагърбят и с редица текущи разходи, защото Крим винаги е разчитал на дотации. До момента повече от половината от приходната част на бюджета му е идвал от Киев.

С присъединяването на полуострова населението на Русия се увеличава с повече от 2 млн. души, а това означава повече пари за изплащане на пенсии и заплати на държавни служители. Смята се, че, за да покрие тези суми, Русия ще трябва да съкрати субсидиите за други региони.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
fallback