fallback

Русия може да отдели 2,8 млрд. долара от бюджета за Крим

Сумата може да набъбне двойно, ако трябва да се увеличат пенсиите и заплатите на държавните служители в Крим с цел да отговарят на тези в Русия

12:48 | 26.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Тази година Русия може да пренасочи около 2,8 млрд. долара от бюджетния резерв, с които да субсидира Крим, споделят пред Bloomberg две лица, запознати с плановете.

Правителството на Дмитрий Медведев изчислява, че на Крим и Севастопол са необходими между 100 млрд. рубли (2,8 млрд. долара) и 130 млрд. рубли. Сумата може да набъбне до около 260 млрд. рубли, с които да бъдат увеличени пенсиите и заплатите на държавните служители с цел да отговарят на тези на руските, разкрива едно от анонимните лица.

Президентът на Русия Владимир Путин, която очаква най-слабия си икономически растеж от 2009 г. насам и отлив на чужди капитали през първото тримесечие на новата година, не зачита санкциите на САЩ и на Европейския съюз.

Миналата седмица държавният глава нареди пенсиите в Крим да бъдат увеличени „без всякакво отлагане“.

Резервът, който включва спестяванията за пенсии, прехвърлени, за да покрият тазгодишния недостиг от финансиране, се състои от близо 243 млрд. рубли, след като бяха преразпределени 100 млрд. рубли с цел подкрепа на малките предприятия и детските градини.

Според анонимните източници Министерството на финансите на Русия изчаква изчисленията на всички държавни агенции, преди да представи бюджетния план в средата на април.

Освен субсидиите правителството изчислява, че Крим ще се нуждае от инвестиции за 3,8 млрд. долара за транспорт и туризъм. Това съобщи миналата седмица заместник-министърът на икономиката Алексей Ликхачев, но без да конкретизира периода.

Русия вече планира да похарчи поне 50 млрд. рубли за строежа на мост над Керченския проток, който да свързва полуострова с континенталната част на Русия. Транспортният министър Максим Соколов разкри, че може да бъде построен и подводен тунел.

Тази година Крим и пристанищният град Севастопол могат да изпитат бюджетен недостиг от около 55 млрд. рубли.

„Руският бюджет ще ги покрие напълно“, увери миналата седмица финансовият министър Антон Силянов. По данни на неговото ведомство в първите два месеца на тази година бюджетният излишък на Русия е 30,5 млрд. рубли, или 0,3% от брутния й вътрешен продукт.

Според американските и европейските лидери наложените санкции вече се отразяват на руската икономика. От началото на годината до 20 март инвеститорите са изтеглили руски акции и облигации на стойност 5,5 млрд. долара. Сумата приближава общия размер на отлива от 6,1 млрд. долара за цялата 2013 г, показват данни на американската компания EPFR Global, която следи представянето на глобалните фондове.

Индексът на Московската фондова борса – MICEX, днес отвори с ръст от 0,5%. По този начин той продължава настъплението си след референдума в Крим, състоял се на 16 март. От тогава до днес индексът е прибавил 7,5% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
fallback