fallback

Михайло Ковал е новият министър на отбраната на Украйна

Игор Тенюх беше отстранен от поста заради неуспехи в управлението на кризата в Крим

17:43 | 25.03.14 г. 2

Украинският министър на отбраната Игор Тенюх беше освободен от поста си, след като се провали в управлението на кризисната ситуация в Крим. На неговото място е назначен Михайло Ковал – генерал-полковник на служба в Крим.

Последното съобщение на Тенюх като министър беше, че Русия и Украйна са успели да постигнат официално споразумение за изтеглянето на украинските военни от Крим, както и че ще им бъде осигурен коридор за безопасно придвижване към Киев.

Депутатите във Върховната рада първоначално отхвърлиха оставката на Тенюх. След консултация на партийните лидери и на президента Олександър Турчинов беше решено военният министър да бъде отстранен. Критиките към него са, че е закъснял с решението да изтегли украинските военни от Крим и по този начин е изложил на риск военните, които са станали обект на руски нападения.

От своя страна самият Тенюх заяви, че никога не се е борил за мястото и не би го задържал на всяка цена. Той подчерта, че няма възражения към решението на правителството и парламента.

„Аз, действащият министър на отбраната адмирал Тенюх, подавам оставка! Слава на Украйна! Ние ще победим!“, каза той пред депутатите.

На фона на тези събития изтеглянето на украинските военни от базите им в Крим към границата се осъществява със съдействието на руските сили. Повече от 4300 украински войници и 2200 членове на техните семейства пътуват обратно на север. Военните са изразили желание да продължат своята служба в украинската армия.

В западния украински регион Ровно беше застрелян един от лидерите на крайната десница в страната – Олександър Музичко. Той е убит, докато седял в кафене с приятели. Пред заведението спрели два автомобила и открили огън по мъжа.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:17 | 10.09.22 г.
fallback