fallback

Следващият ход от страна на Кремъл – капиталов контрол?

Перспективата за допълнителен отлив на средства от руската икономика не може да бъде пренебрегната

15:44 | 25.03.14 г. 30

С оглед на значителните средства, които бяха изтеглени от руската икономика през тази седмица, очаквано се засилиха и пазарните спекулации за възможно въвеждане на правителствен контрол върху капиталите.

Базирайки се на досегашните очаквания, през миналата седмица Руската централна банка изключи възможността за въвеждане на капиталов контрол "към този момент". Въпреки това по-рано през деня руският заместник-министър на икономиката Андрей Клепач заяви, че отливът на капитали ще достигне 65-70 млрд. долара, или значително над предходните оценки.

Мерките за контрол върху свободното движение на капитали обикновено се налагат от развиващите се икономики, които са изложени на голям риск от загуба на инвестиционни потоци. Инструментите за контролиране на паричните потоци са разнообразни, като обикновено включват както ограничаване на това колко пари може да местите от съответната страна в друга, така и дори покачване на данъчните ставки върху инвестициите в чужбина.

Сред страните, въвели известна форма на капиталов контрол в последните години, са Индия, Бразилия и Тайланд, които бяха сериозно засегнати от последната голяма криза от 2008 г.

Въпреки че е възможно Русия да прибегне до използването на подобни инструменти, перспективата за допълнителен отлив на капитали и след това не може да бъде пренебрегната.

"Те знаят, че това в крайна сметка ще подкопае реалната икономика", заяви пред CNBC Тим Аш, ръководител на изследователското звено за развиващия се свят в Standard Bank. "Руснаците обаче са умни в изработването на схеми за избягване на това нещо", добави той.

Въпреки това други експерти са на мнение, че вероятността от подобен сценарий е малка.

"Това е много малко вероятно и е най-лошият реален сценарий", отбеляза главният икономист в Renaissance Capital Чарлз Робъртсън.

"По време на световната финансова криза Русия губеше по около 150 млрд. долара на тримесечие. Това сега е по-малко от половината, така че и този процес до голяма степен приключи", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
fallback