fallback

Киев изтегля военните си от Крим

Решението е било взето заради руските военни заплахи за живота и здравето на украинските военни и техните семейства

13:20 | 24.03.14 г. 6

Украинските военнослужещи в Крим получиха заповед да се изтеглят от полуострова, който бе анексиран миналата седмица от Русия, предадоха световните агенции, позовавайки се на изпълняващия длъжността президент Олександър Турчинов.

Нареждането е било дадено на министерството на отбраната от Съвета за национална сигурност и отбрана, съобщи Турчинов пред лидерите на парламентарните фракции. Решението е било взето заради руските военни заплахи за живота и здравето на украинските военни и техните семейства.

По-рано днес руски войници превзеха украинската военноморска база във Феодосия - един от последните военни обекти в Крим, над които се вееше украинското знаме. 

Руски сили щурмуваха призори базата, съобщи министерството на отбраната на Украйна, цитирано от Франс прес. При операцията са ранени няколко украински морски пехотинци и между 60 и 80 са пленени.

Операцията беше извършена с леки бронирани автомобили и хеликоптери, чуха се и изстрели на картечница, посочи министерството. Няколко камиона, на които бяха качени и завързани украинските военни, напуснаха базата два часа по-късно.

"Командирът на батальона Дмитро Делятницки и неговият заместник Ростислав Ломтев бяха хвърлени на земята и ритани в лицата. След това бяха отведени с хеликоптер в неизвестна посока", посочи военното министерство в комюнике.

Според ведомството руснаците са поставили като условие за освобождаването на задържаните военни украинските офицери да напуснат Крим и да заминат за Западна Украйна.

Няма данни за оказана въоръжена съпротива от страна на отряда морски пехотинци, атакуван от руските сили във Феодосия, допълва АФП. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 13.09.22 г.
fallback