fallback

Икономическите битки на Украйна са не по-малко тежки от политическите

Прекъсването на търговията с Русия, която представлява 20 на сто от износа и 30 на сто от вноса, може да се окаже тежък шок за икономиката

21:56 | 20.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Украйна все още може би е замаяна от очевидната загуба на Крим и неприятностите по източните си граници с етнически руснаци, но нейните икономически битки в крайна сметка може би са по-важни.

Една потенциална полза от болезнената ситуация с Крим може да бъде по-добро финансово третиране от страна на Запада, пише CNBC.

Западът, който може да няма волята да санкционира Русия за действията й в Крим, ще се опита да компенсира с по-щедър пакет от помощи от Международния валутен фонд, смята Тим Аш, ръководител Анализи на нововъзникващите пазари в Standard Bank.

С валутни резерви от само 12 милиарда долара и БВП на глава от населението от 3 867 щатски долара през 2012 г., по данни на Световната банка, Украйна отчаяно се нуждае от финансова помощ.

Ако руската търговия, която представлява около 20 на сто от износа и 30 на сто от вноса на Украйна, според Nomura, прекъсне, това може да е тежък шок за икономиката. Украински банки и фабрики в Русия вече са сред мишените.

Европейските лидери се срещат днес и утре, за да обсъдят евентуално повишаване на санкциите по отношение на Русия и как да се помогне на икономиката на Украйна да се възстанови от годините на доминация от няколко олигарси. Те вече помогнаха на Украйна да се приближи по близо до членството в ЕС с подписването днес на споразумение за асоцииране. Това е важна стъпка, въпреки че страната е далеч от икономическите стандарти, изисквани за членство.

Без външна помощ икономиката може да се влоши много преди да започне да се възстановява. Украйна е поела ангажимент за погасяване на кредита от 3 милиарда щатски долара, които получи от Русия през декември. Това трябваше да бъде част от спасителен пакет за 15 милиарда долара.

Добрата новина е, че съотношението дълг към БВП е по-малко от 50 на сто, а страната би била относително евтина за спасяване от МВФ. Това би трябвало да означава, че няма да се наложи външно преструктуриране на дълга или банкрут, според Вадим Храмов, икономист в Bank of America Merrill Lynch.

"Би било трудно да се обясни едновременно на западните кредитори и Русия, че неплатежоспособност по техните облигации е необходима, догато Западът иска да измъкне Украйна от руски ръце", посочи той.

Банковият сектор се нуждае от 3 до 10 млрд. долара допълнителен капитал в периода 2014-16 г., според Bank of America Merrill Lynch.

В икономически контекст Крим не е огромна загуба: неговият БВП е едва 3 процента от този на Украйна и е подкрепян до голяма степен от държавни субсидии.

Новото правителство е спряло обществените доставки, които са критикувани за корупция, докато новото законодателството за борба с корупцията бъде прието. Това трябва да направи процеса за спечелване на държавни търгове по-прозрачен.

В момента субсидиите върху цената на природния газ, които достигат 70%, увеличават покупателната способност на средния украинец. Ако те бъдат премахнати, което може да е необходимо за получаването на заем от МВФ, обикновените украинци ще бъдат сериозно засегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 13.09.22 г.
fallback