fallback

S&P снижи перспективата по рейтинга на Русия до негативна

Кредитната агенция изтъква ефекта, който санкциите на Запада могат да имат върху руската кредитоспособност

21:03 | 20.03.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Standard &Poor's е понижила перспективата по рейтинга на Русия от стабилна на негативна. Кредитният рейтинг е потвърден на ниво от ВВВ, съобщи Ройтерс. „Ревизията отразява виждането ни за съществени и неочаквани икономически и финансови последстви, които санкциите на ЕС и САЩ могат да имат върху руската кредитоспособност“, изтъква агенцията. Американският президент Барак Обама обяви днес, че САЩ са взели решение за по-нататъшни санкции срещу Русия. Ще бъдат наложени нови наказателни мерки срещу руски правителствени служители и Bank Rossiya, която подкрепя съществено руското ръководство. В допълнение вече била отворена вратата за прилагане на санкции срещу цели сектори от икономиката.  Днес или утре лидерите на ЕС също ще изразят ясна позиция. В рамките на два дни лидерите на страните членки ще обсъдят в Брюксел налагането на санкции срещу Русия във връзка с Кримския въпрос. В отговор на американските санкции срещу руски политици и държавни служители Москва заяви от своя страна, че слага „входни бариери“ срещу американски служители. Сред тях са девет политици, като републиканският сенатор Джон Маккейн и председателят на Камарата на представителите в Конгреса Джон Бейнър.

По-рано днес финансовият министър на Русия Антон Силуанов, цитиран от MarketWatch, заяви че страната не планира да намали бюджените си разходи през следващите три години, тъй като ще замени скъпите заеми с допълнителни приходи от износ. Русия се очаква да реализира по-голям износ благодарение на по-слабата рубла, което повишава данъчните приходи от износителите на суровини.

Обезценката на рублата, която се ускори след като Западът заплаши със санкции Москва, обаче има и отрицателно въздействие върху икономиката. Според Силуянов по-слабата рубла ще повиши потребителските цени, но инфлацията вероятно ще се стабилизира през втората половина на 2014 година. Ако инфлацията се забавя, централната банка може да понижи лихвените проценти, каза той.

Според него инфлацията през тази година ще е между 5% и 6%, което е над годишната цел на централната банка от 5%.

В подкрепа на спадащия икономическия растеж правителството обмисля начини за стимулиране на промишленото производство. Русия може да създаде специален фонд за подпомагане на производителите със средства от държавната банка VEB, каза Силуанов.

Той каза също, че няма да има увеличение на данъците преди 2018 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 06.09.22 г.
fallback