fallback

Украйна изтегля военните си сили от Крим

Лидерите на ЕС се събират отново, за да обсъдят евентуални санкции за Кремъл

21:40 | 19.03.14 г. 10
Автор - снимка
Редактор

Украйна ще изтегли армията си от Крим, но ще засили военното присъствие по източната граница с Русия, предава Bloomberg, като се позовава на информации от Съвета за национална сигурност на Украйна.

“Това е най-добрият начин да намалим напрежението”, коментира Андрий Парубий, ръководител на съвета, пред репортери в Киев. Той обаче не уточни кога ще се състои евакуацията на украинските военни.

Парубий посочи, че не само украинските, но и руските войски трябва да напуснат Крим.

Обявяването за оттеглянето на руските военни сили от Крим идва, след като проруски цивилни граждани, както и руски военни, задържаха украински военнослужещи, включително началника на военноморския флот. Изпълняващият длъжността президент н Украйна Олександър Турчинов определи като краен срок 9 ч местно време за тяхното освобождаване.

Вчера управителят на източния регион Краков обяви, че Русия е засилила военното присъствие по границата. Същевременно обаче руският президент Владимир Путин посочи, че няма намерение да анексира други части от Украйна към Руската федерация.

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) отново се срещат утре, за да решат как да продължат да оказват натиск върху Кремъл. Политиците са разделени в позициите си, като повечето не подкрепят предприемането на радикални икономически санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 13.09.22 г.
fallback