fallback

Русия и Крим подписаха договор за присъединяването на полуострова

След разпадането на СССР руският народ стана един от най-разделените в света, заяви Владимир Путин в Държавната дума

15:08 | 18.03.14 г. 39

Президентът на Русия Владимир Путин, председателят на държавния съвет на Република Крим Владимир Константинов, премиер-министърът на Републиката Сергей Аксьонов и кметът на Севастопол Алексей Чалий подписаха междудържавен договор за приемането на Република Крим в Руската федерация и образуването в състава й на нови субекти, предаде БТА.

По закон след подписването на договора президентът на Руската федерация се обръща към Конституционния съд на Руската федерация с молба да се даде оценка дали договорът съответства на Конституцията на Руската федерация. В случай на положителна оценка договорът заедно с проекта за федерален конституционен закон, в който се определя названието на новия субект на федерацията, статутът му и границите му, се изпраща в Държавната дума.

В случай че двата документа се приемат и от двете камари на парламента и се подпишат от президента, в член 65 от Конституцията на РФ, която определя списъка на субектите на федерацията, се внася поправка - допълнителни названия на новите субекти на РФ. В момента в състава на Русия влизат 83 субекта на федерацията.

След разпадането на СССР руският народ стана един от най-разделените народи в света, заяви Путин в реч в Държавната дума днес във връзка с приемането на Крим в Руската федерация, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Руският народ стана един от най-разделените народи в света, ако не и най-разделеният", каза той.

Той припомни исторически събития, когато "милиони хора са лягали да спят в една страна, а са се събуждали в друга, оказвали са се национални малцинства".

По думите му единствено самите украинци са в състояние да установят ред в своята страна.

"Ние искаме в земята на Украйна да се установи мир и съгласие и заедно с други страни сме готови да окажем за тази цел всякакво възможно съдействие и поддръжка, но повтарям: единствено самите граждани на Украйна са в състояние да установят ред в собствения си дом", каза той.

Путин подчерта, че Русия "не иска да разделя Украйна". "Ние уважаваме териториалната цялост на украинската държава", посочи той. Путин призова украинците да "не вярват на тези, които плашат Русия, крещят, че след Крим ще последват други региони".

"Ние не искаме да разделяме Украйна", каза той. Според него обаче Крим "фактически може да бъде само руски".

Легитимни власти в Украйна няма и досега и много държавни органи са узурпирани от самозванци, заяви още руският президент. 

"Много държавни органи в Украйна бяха узурпирани от самозванци, които нищо не контролират в страната, а освен това те самите се намират под контрола на радикали", посочи Путин.

"Дори срещата с някои от министрите от настоящото правителство става единствено с разрешението на бойците от "Майдана". Това не е шега. Това е реалността на живота днес", добави Путин.

Извършителите на преврата в Украйна са националисти, русофоби, екстремисти, които определят сега живота в страната, подчерта руският президент.

Въоръжените сили на Руската федерация не са навлизали в Крим и Русия не е надвишавала числеността от 25 хиляди души на постоянно базираните там войски, заяви още Путин.

"Да, президентът на Руската федерация получи от горната камара на парламента право да използва Въоръжените сили на Русия в Украйна, но той не се възползва от това право. Въоръжените сили на Русия не са влизали в Крим. Те и без това се намираха там в съответствие с международен договор. Ние подсилихме нашата групировка, но при това даже не превишихме пределната щатна численост на нашите Въоръжени сили в Крим. Тя е предвидена в размер от 25 хил. души. Просто нямаше необходимост от това", подчерта Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
fallback