IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Държавите от Г-7 готвят санкции, тъй като не признават легитимността на допитването до народа

07:37 | 17.03.14 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Деветдесет и пет процента от гласоподавателите са гласували за присъединяването на Крим към Русия на днешния референдум, предаде ИТАР-ТАСС. Това сочат първите официални неокончателни резултати от преброяването на близо половината бюлетини.

По-рано агенцията съобщи, че 93% са гласували "За", позовавайки се на екзит пол, проведен от Републиканския институт за политически и социологически проучвания по поръчка на агенция Криминформ сред над 200 избирателни района. Първи окончателни резултати се очакват в рамките на днешния ден.

Вчера с референдум в Крим се избираше между въпроса дали републиката да се присъедини към Руската федерация, или да усили автономията си, като върне конституцията от 1994 г., когато за кратко е имала и собствен президент.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов приветства като "историческо решение" вчерашния вот на референдума в автономната република, предаде Франс прес, позовавайки се на негово съобщение в Туитър.

Избирателната активност е била над 85 на сто, обяви ръководителят на изборната комисия.

След приключването на вота близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република.

Очаква се днес Върховният съвет на Крим да оформи официалната молба за влизане в състава на Руската федерация, съобщи пред ИТАР-ТАСС първият вицепремиер на кримското правителство Рустам Темиргалиев.

"Утре в 10 часа местно време започва сесията на Върховния съвет на Крим, на която ще се сумират резултатите от референдума и ще бъде оформена официална молба за присъединяване на Крим в състава на Русия", изтъкна Темиргалиев непосредствено след излизане на първоначалните резултати от екзит пола.

"Трябва да започнем политически процес за присъединяване към Русия, което ще изисква  решение на Държавната дума на Съвета на федерацията и на президент на Руската федерация", поясни той.

Референдумът, разкритикуван както от Киев, така и на Запад, се произведе в присъствието на руски войски, които контролират региона от две седмици заедно със сепаратистки милиции.

Западът остава на категоричната позиция, че няма да признае резултатите от референдума в Крим, който се проведе в неделя.

В телефонен разговор късно снощи президентът на САЩ Барак Обама отново заяви на своя руски колега Владимир Путин, че Съединените щати отхвърлят резултатите от референдума в Крим, протекъл под натиска на руската военна интервенция, съобщи АП.

Американският президент предупреди, че Вашингтон е готов да наложи на Москва санкции заради кризата.

"Обама подчерта, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съгласувано с европейските ни партньори ние сме готови да наложим на Русия да плати допълнителна цена за действията си", гласи декларация на Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Обама настоя Путин да работи с Украйна и със западните страни за дипломатическо уреждане на кризата, каквото все още е възможно, но руските военни нахлувания в Украйна трябва да бъдат прекратени, се казва в декларацията на Белия дом, цитирана от АП.

Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 22 rate down comment 2
Императорът
преди 10 години
Държави, самоопределили се като "стожери на демокрацията" отхвърлят свободен референдум - т.е. демокрация в най-висшето и проявление?Какво да коментираме повече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
и като смениха *** кво стана? Що отцепиха Косово? Щото след Първата война във Залива оставиха Садам на власт. Тук можеше просто да махнат Милошевич. А в Косово даже референдум нямаше. Просто го решиха. Прав си-примера не е подходящ, защото Русия има повече основания в Крим, от колкото САЩ в Косово. В Крим имаме местна власт(нека наричаме нещата с истинските им имена-официалното название е Автономна република Крим-с това име беше в състава на Украйна), която е единодушно про-руска. В Киев нямаме легитимна власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Боли ги г...за Хамериканците, дали ще протестираме пред посолството им или не. Много по-добре е ако си стоим пред компютъра и се опитаме да спечелим някое левче, доларче или к'вото там дал Господ на гърба на поредната криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 5
data
преди 10 години
Примера със Сърбия е леко не подходящ . Там имахме един малоуник който реши да воюва със всички . Нямаше как да не го ударят , да не говорим колко време го предупреждаваха да си стой на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
100% съм съгласен...ми да ходим да протестираме пред хамериканското посолство? Тъкмо ще си подобрим отношенията с братовчедите сърби...не знам защо ни е, ама все някакъв кяр ще намерим-поне плескавици и коляници ще ни пращат за благодарност:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 2
data
преди 10 години
В Европа няма монолитна етническа държава . Всякакви такива референдуми са изключително опасни на Европейски терен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Приятно ми е да видя, че въпрекиу масираната про-Западна пропаганда, изкусни манипулации и откровенни лъжи, все още са останали мислещи и разбиращи хора, поне в този форум. Поздравления на всички за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
те са добре дошли при нас(ако поискат да се върнат и като територия и т.н.) Обаче споко-Турция няма да си поиска земята поради една много банална причина-на нас могат да ни откъснат само Кърджали(не-Лудогорието не могат), докато на тях повече от 1/3 от държавата им може да бъде отделена(най-малко Кюрдистан може да се направи). Та Турция би трябвало да е много анти тия сепаратистки идеи. Не си права за държавата-колко българи в чужбина искат помощ от тая държава? Повечето си умират (защото не си знаят род и история) да се нарекат чужденци-имам приятелка се премести в Нигерия и ми обясняваше, колко по-добре било там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Не знаех, че сме на различни мнения винаги....Но за Кърджали няма да се съглася. Най-малкото, защото в Беломорска Тракия има население , което говори още на български език, рода на половинката ми е оттам, бежанци, а колко роднини имат в Гърция, които са се погърчили и само старите знаят български..... Това, че нашата държава, ако има такава още, не прави необходимото..................Какво да кажа, тъжно е, да разпилеят един цял народ като глухарчета, и кой къде попадне........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още