IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Държавите от Г-7 готвят санкции, тъй като не признават легитимността на допитването до народа

07:37 | 17.03.14 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Деветдесет и пет процента от гласоподавателите са гласували за присъединяването на Крим към Русия на днешния референдум, предаде ИТАР-ТАСС. Това сочат първите официални неокончателни резултати от преброяването на близо половината бюлетини.

По-рано агенцията съобщи, че 93% са гласували "За", позовавайки се на екзит пол, проведен от Републиканския институт за политически и социологически проучвания по поръчка на агенция Криминформ сред над 200 избирателни района. Първи окончателни резултати се очакват в рамките на днешния ден.

Вчера с референдум в Крим се избираше между въпроса дали републиката да се присъедини към Руската федерация, или да усили автономията си, като върне конституцията от 1994 г., когато за кратко е имала и собствен президент.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов приветства като "историческо решение" вчерашния вот на референдума в автономната република, предаде Франс прес, позовавайки се на негово съобщение в Туитър.

Избирателната активност е била над 85 на сто, обяви ръководителят на изборната комисия.

След приключването на вота близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република.

Очаква се днес Върховният съвет на Крим да оформи официалната молба за влизане в състава на Руската федерация, съобщи пред ИТАР-ТАСС първият вицепремиер на кримското правителство Рустам Темиргалиев.

"Утре в 10 часа местно време започва сесията на Върховния съвет на Крим, на която ще се сумират резултатите от референдума и ще бъде оформена официална молба за присъединяване на Крим в състава на Русия", изтъкна Темиргалиев непосредствено след излизане на първоначалните резултати от екзит пола.

"Трябва да започнем политически процес за присъединяване към Русия, което ще изисква  решение на Държавната дума на Съвета на федерацията и на президент на Руската федерация", поясни той.

Референдумът, разкритикуван както от Киев, така и на Запад, се произведе в присъствието на руски войски, които контролират региона от две седмици заедно със сепаратистки милиции.

Западът остава на категоричната позиция, че няма да признае резултатите от референдума в Крим, който се проведе в неделя.

В телефонен разговор късно снощи президентът на САЩ Барак Обама отново заяви на своя руски колега Владимир Путин, че Съединените щати отхвърлят резултатите от референдума в Крим, протекъл под натиска на руската военна интервенция, съобщи АП.

Американският президент предупреди, че Вашингтон е готов да наложи на Москва санкции заради кризата.

"Обама подчерта, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съгласувано с европейските ни партньори ние сме готови да наложим на Русия да плати допълнителна цена за действията си", гласи декларация на Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Обама настоя Путин да работи с Украйна и със западните страни за дипломатическо уреждане на кризата, каквото все още е възможно, но руските военни нахлувания в Украйна трябва да бъдат прекратени, се казва в декларацията на Белия дом, цитирана от АП.

Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 17 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Обаче Путин излезе за мен много по умен отколкото го мислеха на запад, въпреки цялата русофобска кампания от години. Човека ги би в собствената им игра тези "стожери на демокрацията". Все си Крим без да загуби нито 1 човек от двете страни. Направи едно "учение" и целия запад барабар със САЩ се оакаха. От няколко дена чувам как САЩ заплашва как Москва щяла да "си плати". Тея заплахи не бяха ли от по-миналия век, когато другарчетата се заплашваха за разправия след училище? Подкрепяв "*** the EU" и добавям *** the USA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 16 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
Полуграмотните български *** - драскачи, като научат думата САНКЦИИ и като я почнат, леле да ти се разтрепери душата и да сехванаш за сърцетоНа никого не му пука за санкциите, драскачите. Сега не сме 1954 или 1982 г.Сега - поне по календара, сме 2014 г.Да го духа Западът и да го духат неговите санкциииТОЛКОВА ПО ВЪПРОСА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 21 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
И щатите, и ЕС са фалирали! Видя се, че по този начин повече не може, но друг не се предлага! Всъщност другият начин е рестарт на системата, но това е свързано с катаклизми, които ще доведат до глад и изчезване на голяма част от населението, което е излишно в момента! За това е необходимо реакцията на умиращите да бъде канализирана и насочена в правилната посока! Трябва да има враг и ако може, той да не е онзи, който е докарал нещата до тук!Всъщност, първо ще бъде смазана Европа! Видно е, че управлението на процесите се извършва от зад океана, а преди дни писах, че едно "*** the EC" всъщност беше много по-сериозно от това, за което повечето абдали го взеха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://***.***.bg/news/124327-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 22 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
И сигурно някой ще пита: и сега квоо? Ще ви кажа аз какво мисля:Сега следва засилване на натиска върху руснаците в Украйна. От трибуната на властта ще се леят призиви за мир и братство и в същото време малки, но добре организирани и дори вече въоръжени групи ще създават достатъчно поводи на руснаците в Украйна да се вълнуват. Цета е да се провокира Русия да влезе и в източните райони, което ще доведе до пълна блокада на Русия от запада. Това ще бъде страшен удар най-вече върху Европа и нейната икономика и фалит, но вече ще има "виновен" за това. Нали се сещате каква е разликата? Вече не е системата, а Путин. Така никой няма да потърси истинските причини и виновници за това, което се е случило и никой няма да посегне на властта на "печатарите". Пак те ще ни спасяват - този път от Путин, а ние ще блеем от възторг и ще лайкваме и съпортваме! Или поне някои от вас! хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Да някой спомена Фолклендския референдум по долу. Интересно защо го признаха за легитимен... Щото си остана част от ЕС нали? А защо нищо не говорят за операцията в Мали? Там май не искаха ли пак да се отцепват нещо? Ама нямаше тън мън - самолети от ЕС им припомниха демокрацията (пак казвам тази дума вече няма смисъл за евротиквите), че се бяха отплеснали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Както французите отцепват територии за Франция, еле пък германците как си пренаписват историята, за да е удобна на политическата конюнктура нема да коментирам даже...Или пък други случаи(като съзнателно ще избегна балканите, щото тук изключения няма-всички го правим), като: САЩ, Китай, Япония, Англия, Испания. Да конкретизирам ли за кои случаи говоря?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 0
vivankata
преди 10 години
И да добавя, че и Украйна също си е част от Русия (доста украинци имам познати, които си говорят за Украйна като за Киевска Русия). Въобще не е необходимо на Русите да си я присъединяват, след като я контролират отвсякъде. Същото е и с по-голямата част от отцепилите се Републики, просто начина на контрол не е същия, както по времето на СССР.....може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
чеки чеки, аз съм там през месец през два(в сръбско имам предвид), да първо да стане(не казвам, че няма ама няма да е скоро) пък после да го говорим. Щото ако там има референдум за ЕС прави сметка че никога няма да влязат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 2
vivankata
преди 10 години
А защо никой не си задава въпроса защо населението в Крим са повече руснаци? И като проследите стратегията на Кремъл от векове насам, ще раберете как се отцепват територии за Русия. Тук става въпрос за дългосрочна стратегия и разните му там референдуми и демокрации нямат нищо общо-момент от историята е това само за летописите. Разпадането на СССР само спря разширяването на Русия, но в дългосрочен план си им работи доста добре, и хоп сега или късно ще си приберат и Крим. Кой знае по-късно и други може да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още