fallback

95% искат Крим да влезе в Русия, Западът определи референдума като фарс

Държавите от Г-7 готвят санкции, тъй като не признават легитимността на допитването до народа

07:37 | 17.03.14 г. 69
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Деветдесет и пет процента от гласоподавателите са гласували за присъединяването на Крим към Русия на днешния референдум, предаде ИТАР-ТАСС. Това сочат първите официални неокончателни резултати от преброяването на близо половината бюлетини.

По-рано агенцията съобщи, че 93% са гласували "За", позовавайки се на екзит пол, проведен от Републиканския институт за политически и социологически проучвания по поръчка на агенция Криминформ сред над 200 избирателни района. Първи окончателни резултати се очакват в рамките на днешния ден.

Вчера с референдум в Крим се избираше между въпроса дали републиката да се присъедини към Руската федерация, или да усили автономията си, като върне конституцията от 1994 г., когато за кратко е имала и собствен президент.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов приветства като "историческо решение" вчерашния вот на референдума в автономната република, предаде Франс прес, позовавайки се на негово съобщение в Туитър. Избирателната активност е била над 85 на сто, обяви ръководителят на изборната комисия.

След приключването на вота близо 15 хил. жители на Крим се събраха на концерт на площад "Ленин" в центъра на столицата на Кримската автономна република.

Очаква се днес Върховният съвет на Крим да оформи официалната молба за влизане в състава на Руската федерация, съобщи пред ИТАР-ТАСС първият вицепремиер на кримското правителство Рустам Темиргалиев.

"Утре в 10 часа местно време започва сесията на Върховния съвет на Крим, на която ще се сумират резултатите от референдума и ще бъде оформена официална молба за присъединяване на Крим в състава на Русия", изтъкна Темиргалиев непосредствено след излизане на първоначалните резултати от екзит пола.

"Трябва да започнем политически процес за присъединяване към Русия, което ще изисква  решение на Държавната дума на Съвета на федерацията и на президент на Руската федерация", поясни той.

Референдумът, разкритикуван както от Киев, така и на Запад, се произведе в присъствието на руски войски, които контролират региона от две седмици заедно със сепаратистки милиции.

Западът остава на категоричната позиция, че няма да признае резултатите от референдума в Крим, който се проведе в неделя.

В телефонен разговор късно снощи президентът на САЩ Барак Обама отново заяви на своя руски колега Владимир Путин, че Съединените щати отхвърлят резултатите от референдума в Крим, протекъл под натиска на руската военна интервенция, съобщи АП.

Американският президент предупреди, че Вашингтон е готов да наложи на Москва санкции заради кризата.

"Обама подчерта, че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Съгласувано с европейските ни партньори ние сме готови да наложим на Русия да плати допълнителна цена за действията си", гласи декларация на Белия дом, цитирана от Ройтерс.

Обама настоя Путин да работи с Украйна и със западните страни за дипломатическо уреждане на кризата, каквото все още е възможно, но руските военни нахлувания в Украйна трябва да бъдат прекратени, се казва в декларацията на Белия дом, цитирана от АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
fallback