fallback

Референдумът в Крим - ще разпали ли допълнително украинската криза?

САЩ и ЕС подкрепят позицията на новата власт в Киев, че референдумът е противоконституцонен, Путин настоява, че защитава рускоговорящите граждани в Украйна

09:04 | 16.03.14 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Проруските лидери в Крим направиха вчера последните приготовления за днешния референдум, на който се очаква контролът на черноморския регион да бъде прехвърлен към Москва, предаде Ройтерс.

Русия междувременно наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, с която референдумът се обявява за невалиден, след като военното министерство на Украйна заяви, че е готово да се изправи срещу руските военни сили извън границите на Крим.

Новите управници на Украйна обвиниха Кремъл, че разпалва смъртоносно насилие в рускоезичните източни области на Украйна и призоваха хората да не се поддават на провокации, за които Киев се опасява, че Москва ще използва, за да оправдае по-нататъшни нахлувания след поглъщането на черноморския полуостров. Руся пък излезе с ново изявление, в което посочва, че се опитва да защити рускоговорящите граждани, които са заплашвани от украински „националистически екстремисти”.

Кримският премиер Сергей Аксионов, чието избиране на закрито заседание  на регионалния парламент не беше признато от Киев, заяви, че разполага с достатъчно сили да осигури сигурността по време на референдума. Руската армия не направи много да скрие пристигането на допълнителни сили заедно с бронирани машини, камиони и артилерия. Маскирани въоръжени лица около руските военни бази в Крим се самоопределят като руски войски.

За президентът Барак Обама и съюзниците на САЩ в Европа референдумът в неделя в Крим е противоконституционен, противозаконен и на практика - измама, защото руските войски така или иначе поеха контрола над полуострова, пише CNN.

За руския президент Владимир Путин това е шанс гражданите на автономната украинска област да решат дали искат отново да се свържат с Москва след политическите борби в Киев, довели до свалянето на проруския лидер Виктор Янукович миналия месец.

Какъвто и да е резултатът от референдума, който е одобрен от правителството на Русия, той допълнително ще разпали украинската криза, докато САЩ и Европейския съюз (ЕС) заплашват с политически и дипломатически санкции.

Избирателите в Крим – около 2 млн. души, ще избират дали да отстояват независимост от бившата съветска република, или се присъединят към съседна Русия. Не е дадена възможност на гласоподавателите да изберат вариант Крим да е част от територията на Украйна.

Референдумът започва в 8 сутринта и ще приключи в 8 вечерта. Резултатите се очакват в понеделник. Според прогнозите гласоподавателите ще изберат варианта присъединяване към Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback