fallback

Кипър една година по-късно: Затишие след началото на кризата

Икономиката на страната се справя по-добре, отколкото се очакваше

09:53 | 15.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Миналата седмица се наложи да бъде преместен футболният мач между САЩ и Украйна заради ситуацията в източноевропейската страна. Срещата се проведе на едно доста по-спокойно място – кипърската столица Никозия, пише CNBC.

Ситуацията в Никозия сега рязко контрастира на събитията от миналата година. Тогава всички погледи бяха насочени към разгръщащата се финансова и социална криза на средиземноморския остров.

След като Кипър призна, че не може да си позволи да спаси мащабния банков сектор, международните кредитори в лицето на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) отпуснаха на страната 10 млрд. евро при условие, че останалите необходими и средства тя набере сама.

Така се стигна до преструктуриране на банките и орязване на негарантираните депозити (над 100 хил. евро), както и налагане на мерки за контрол на капиталите, за да се избегне масов отлив на депозити, което предизвика масови протести в страната.

Тогава анализатори коментираха, че решението е пагубно не само за страната, но и че подкопава доверието в цялата еврозона.

Година по-късно Кипър вече изобщо не влиза във водещите заглавия.

Управителят на централната банка Паникос Димитриадис подаде оставка по-рано тази седмица след тази бурна година, а миналата седмица парламентът на страната одобри закона за приватизацията - едно от условията на международните кредитори за отпускане на спасителната помощ.

Очакванията бяха, че страната ще падне като жертва на социалното недоволство, но бунтовете, на които станахме свидетели в другите спасени от фалит държави, не се случиха точно така, както се очакваше, а и икономиката се справя по-добре, отколкото се смяташе.

Предварителните оценки на икономическия растеж на страната сочат, че Кипър е останал в рецесия и през четвъртото тримесечие на 2013 г., но темпът на свиване на икономиката значително се е забавил. Правителството изпълнява в срок и реформите, които са условие за поетапното освобождаване на парите от международните кредитори

Тежка е обаче ситуацията с безработицата в страната – общата приближава 17 на сто, докато младежката вече надвишава 40 на сто.

Основният проблем на страната в момента е Bank of Cyprus заради огромния обем проблемни кредити. Финансовата институция има нужда и от значителна сума за рекапитализация.

Според икономисти централната банка трябва да реши какво да прави с проблемните кредити така, че да не причини нови социални и икономически проблеми. Ясно е, че повече никой няма да получава заеми без намерение да ги върне някога.

Има обаче нещо друго интересно – руски граждани са сред най-големите акционери в кипърските банки, след като загубите им бяха компенсирани с акции. Така те имат възможност да блокират следващите решения за стабилизиране на банковия сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 09.09.22 г.
fallback