fallback

Световната банка ще отпусне 3 млрд. долара на Украйна през тази година

Pешени сме да подкрепим украинския народ в тези трудни времена, заяви президентът на институцията Джим Йон Ким

09:52 | 11.03.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Световната банка (СБ) планира да отпусне на новата украинска власт финансова подкрепа на стойност до 3 млрд. долара през 2014 г. за справяне с настоящата криза, съобщава Ройтерс.

Базираният във Вашингтон международен кредитор, който традиционно се фокусира върху проблемите с бедността, вече има няколко действащи проекта в Украйна. Около 2 млрд. долара от споменатите средства ще бъдат отпуснати през настоящата година като част от текущите проекти.

Друга сума в размер до 1 млрд. долара ще бъде предоставена директно на правителството, ако то успее да извърши необходимите икономически реформи и приведе публичните си финанси в ред.

През тази седмица представители на Международния валутен фонд (МВФ) са в Киев, за да обсъдят евентуална програма за кредитиране на източноевропейската страна. Причината е заплахата от фалит, която надвисна на фона на политическите противоречия между Украйна и Русия от последните дни.

Евентуалната подкрепа от страна на МВФ зависи от предприемането на реформи, като ограничаване на контрола върху валутата и повишаване на вътрешните цени на природния газ, които сега са силно субсидирани.

"Движим се напред с нашия пакет от проекти и имаме за цел да подкрепим правителството в предприемането на крайно необходимите реформи, които ще върнат икономиката по пътя на устойчивото развитие", посочи в официално изявление президентът на СБ Джим Йон Ким.

"Ние сме решени да подкрепим народа на Украйна в тези трудни времена и много се надявам, че положението в страната ще се стабилизира скоро", допълни той.

Повече за ситуацията в Източна Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 12.09.22 г.
fallback