IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът на Крим взе решение за присъединяване към Русия*

Референдумът за статута на автономната република ще се състои на 16 март

13:10 | 06.03.14 г. 38
<p style="margin-bottom: 0cm">
	Руското знаме и флагът на Крим се веят на правителствена сграда в Симферопол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руското знаме и флагът на Крим се веят на правителствена сграда в Симферопол. Снимка: Ройтерс

Парламентът на Крим прие принципно решение за влизане на автономната република в състава на Руската федерация, съобщи вицепремиерът Рустам Темиргалиев. Върховният съвет на Крим реши още да отправи молба до ръководството на Руската федерация с оглед "започване на процедура по влизане на Крим в състава на Русия".

Според пояснителна бележка към постановлението, разпространена от Върховния съвет, "събитията от февруари 2014 г. в Киев рязко изостриха обществено-политическата ситуация в Украйна", "националистическите сили, заграбили властта чрез антиконституционен преврат, грубо нарушават конституцията и законите", а "екстремистки групировки направиха ред опити да проникнат в Крим с цел изостряне на ситуацията, ескалация на напрежението и незаконно заграбване на властта".

Събралите се пред сградата на кримския Върховен съвет посрещнаха решението му с ликуване и викове "Русия!", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Референдумът за статута на Крим ще се състои на 16 март. Това съобщи Рустам Темиргалиев, цитиран от ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Първоначално предложената дата за референдум беше 25 май, впоследствие го насрочиха за 30 март, а сега датата става още по-ранна.

Гласоподавателите ще трябва да отговорят на два въпроса. Първият е дали желаят Крим да се присъедини към Руската федерация, а вторият - дали са за връщане на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна, предава БТА. 

Идната седмица Държавната дума може да приеме законопроект, даващ възможност част от чуждестранна държава да бъде приета в състава на федерацията по опростен ред, съобщи пред ИТАР-ТАСС авторът на документа Сергей Миронов, лидер на партията "Справедлива Русия". "Казано открито, внесох този законопроект заради Крим", заяви той.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия ще опрости процедурите за придобиване на гражданство от хора с майчин език руски, които са живели в Русия или в бившия Съветски съюз. Медведев поясни, че това ще важи за хора или техни роднини, които в миналото са живели постоянно в Русия - на територии, която някога са били част от Руската империя или от Съветския съюз.

Сегашният закон от 2001 г. предвижда създаване на субект от Руската федерация на присъединяваната територия по споразумение с държавата, от която тя в момента е част. Поправката предвижда възможност Русия да приеме част от друга държава като свой субект, дори да няма сключен международен договор за това, в два случая: ако жителите на територията са гласували на референдум за присъединяване към Русия или ако легитимното държавно ръководство на част от друга държава приеме съответното обръщение към Русия, посочва ИТАР-ТАСС.

От 28 февруари автономната украинска република Крим с двумилионно население предимно от руснаци де факто е под контрола на руски сили, напомня Франс прес.

По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк обвини Русия, че увеличава напрежението и извършва провокации в страната му, предаде Франс прес.

"Готова ли е Русия да уреди този конфликт и да започне истински дебат за начина за стабилизиране на ситуацията или все още има резерви и се опитва да засили напрежението, нещо, което прави в последните няколко часа, блокирайки украинските сили", попита Яценюк след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Шулц също засегна въпроса за евентуални руски провокации в Крим и добави, че ако тази информация се потвърди, ситуацията наистина ще е драматична.

*Новината е актуализирана към 14:10

Още новини по темата може да прочетете в Dnes.bg

Повече за Крим вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 45 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
не вярвам тия от НАТО да са ЧАК толкова зле да инициират пряк сблъсък с Русия, а съм сигурен, че ако Запада вкара армия в Украйна(преди да се е уталожило положението) ще стане точно това. С две думи-има потенциал за трета световна война. А Путин ще захапе възможно най-много от Украйна по съвсем по-тривиална причина-ще му се наложи да го преизберат един ден и ако иска това да стане, трябва да показва мускули. От друга страна-не съм сигурен, че има други две страни в НАТО(освен УСА и ЮК), които да са готови на война с Русия на територията на Украйна. Обаче при такава война ключа ще държи Китай, а ме съмнява, че той в крайна сметка ще танцува с НАТО, за да може да заграби земи от Русия. Та Путин е в сложна ситуация, но и на ЕС не им е по-леко-не вярвам да има държава(освен ЮК) дето да е готова да марширува към Москва:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
А ако дори вече са приятели и "бойни другари" в голямата игра на цялостната глобализация? ---------------------Абсолютно същия въпрос си задавам и аз ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 32 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Данке ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 49 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Между другото, пушекът още не се е разсеял, а Шеврон вече има договор да търси и разработва шистов петрол и газ из цяла Украйна. Русия пък иска да си запази контрола над газопроводите към ЕС. Те случайно или не, минават през Източна Украйна. Накратко, каквото и да ти говорят, става дума за петрол и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 42 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
ще получиш на л.с. инфо, как Русия играе роля на местен полицай /като САЩ за останалия свят/ в Украйна и единственото нещо което правят освен да се идентифицират като враг/окупатор е да ги пазят да не направят грешна стъпка с оръжието си /превземат секретни военни поделения от спец.службите си и просто пазят местните да не се "объркат"/! - контролират "издаването" на територията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 40 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Не е ли тактическа маневра да ни карат да мислим че те още се имат за врагове а пък всъщност не са?Русия ЗападаА ако дори вече са приятели и "бойни другари" в голямата игра на цялостната глобализация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 48 rate down comment 5
Императорът
преди 10 години
Сега вече Русия ще има пълното основание да си вземе Крим... и май няма да е само Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 41 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Ако руснаците наистина губят голяма част от военно-стратегическите си предимства, при членство на Украйна в нато, изглежда няма логика такава отстъпка от тяхна страна, да се разглежда , като тактическа маневра ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 41 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
".... сега Русия малко ще се прави на ощипана булка-"не, не искам, не мога така" -----------------------Един такъв въпрос: какво точно ще означава, приема на Украйна в нато (защото, смятам няма съмнение, че това е основната цел)? Не съм специалист, обаче ми изглеждат правдоподобни аргументите, на хора, които твърдят, че от територията на Украйна, нато е в състояние да неутрализира руския военно-стратегически потенциал? Ако от една страна, това наистина е така и все пак нато влезе в Украйна, аз виждам два възможни прочита на ситуацията:-Руснаците са развели белия байрак (отказали са се да защитават и разширяват гео-политическото си влияние, със всички последствия от това, за бъдещата им роля и въобще за съдбата на държавата) или-Участват (или са ги убедили, че участват заедно с нато) в игра срещу трета страна(Китай).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 56 rate down comment 11
albobo76
преди 10 години
Не мисля, че това е бил началния план. Запада искаше цяла Украйна и направи "Оранжевата революция", тя инсталира Тимошенко. Русия контраатакува и инсталира Янукович, който пренасочи Украйна към Русия. Запада отвърна на удара, като даде начало на протестите срещу Янукович. Сега след като Запада и Русия си премериха силите в Украйна и разбраха, че никой не може да я има цялата, явно се прилага правилото "разделяй и владей". Всеки ще заграби колкото може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още