fallback

Арсений Яценюк бе избран за премиер на Украйна

Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна

16:28 | 27.02.14 г. 2

Украинският парламент одобри Арсений Яценюк за премиер на Украйна. За него гласуваха 371 депутати при необходими 226, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В гласуването са участвали 417 депутати.

Върховната рада (парламентът) на Украйна е 450-местен. Изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов е подписал указ за назначаването на Яценюк за министър-председател.

39-годишният Яценюк е бил министър на икономиката, външен министър и председател на парламента. Арсений Яценюк е близък съюзник на бившия премиер Юлия Тимошенко, посочват агенциите.

Преди избора Яценюк заяви, че ще подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз и обеща да запази Крим като част от Украйна, посочва ДПА.

Яценюк днес обвини правителството на сваления от власт президент Виктор Янукович, че е опразнило държавната хазна и заяви, че получен кредит от 37 млрд. долара е изчезнал, предаде Ройтерс.

В реч пред парламента преди да бъде утвърден на поста Яценюк отбеляза, че през последните три години „сумата от 70 млрд. долара е прехвърлена от финансовата система на Украйна в офшорни сметки".

„Искам да ви докладвам - държавната хазна е ограбена и празна“, заяви новият премиер. „37 милиарда долара получени кредити са изчезнали в неизвестна посока“, допълни той.

По думите му, цитирани от ИТАР-ТАСС, в хазната има само 4,5 милиарда долара, а държавният дълг на Украйна е достигнал 75 милиарда долара. Златновалутните резерви за последните три години са намалели от 37 на 15 милиарда долара.

Ситуацията е толкова сериозна, че няма друга алтернатива, освен да се вземат „извънредно непопулярни мерки“, подчерта Яценюк, цитиран от Ройтерс.

Според него осигуряването на нов заем от Международния валутен фонд (МВФ) е жизненоважно, за да може националната валута да се стабилизира. Гривната достигна рекорден минимум днес поради опасенията, че централната банка е в безизходица заради намаляващите резерви в чужда валута.

„Трябва незабавно да подпишем споразумение с МВФ“, изтъкна Яценюк пред парламента. „Колкото по-скоро бъде сключено споразумение за програма на МВФ, ще постъпят пари за нашите резерви и ще бъдем в състояние да стабилизираме обменния курс“, подчерта той. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
fallback