fallback

Кредиторите на Кипър са удовлетворени от консолидацията в банковия сектор

Средиземноморската страна получи преди по-малко от година спасителна помощ в размер на 10 млрд. евро

15:58 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Международните кредитори на Кипър изглежда са удовлетворени от прогреса по отношение на консолидацията в банковия сектор, съобщава AP.

Средиземноморската страна получи преди по-малко от година спасителна помощ в размер на 10 млрд. евро, а останалите средства бяха набрани от негарантираните депозити в банките.

Двете най-големи банки бяха рекапитализирани на фона на строги мерки за контрол на капитала. Някои от тях продължават да действат, за да се предотврати изтичането на средства от банките, припомня информационната агенция.

Инспекторите на кредиторите са се съсредоточили върху създаването на централизирано звено за управление на проблемните кредити, които достигат 5,5 млрд. евро. Въпросът ще бъде подробно обсъден през следващата седмица на среща между представителите на „тройката“ и управляващите.

Предвижда се през следващите пет години банките да свият оперативните си разходи с 300 млн. евро.

Кипърското финансово министерство ще изпрати скоро в Брюксел финалния си план за преструктуриране на банковия сектор. Одобрението му е едно от предварителните условия за отпускането на следващия транш от спасителната помощ за страната, както и разхлабването на мерките за контрол на капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
fallback