fallback

Светослав Малинов: Вината за случващото се в Украйна е на целия ЕС

Евродепутатът твърди, че отдавна е имало категорични сигнали, че в страната назрява сериозен конфликт

09:13 | 25.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Вината за случващото се в Украйна е на целия Европейски съюз, заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air евродепутатът Светослав Малинов.

Според него ЕС е трябвало да знае, че голяма част от украинските граждани, които са за асоциирането на страната с евросъюза, е нямало как да останат пасивни и да изчакат следващите избори.

Малинов твърди, че още в много ранен етап на кризата в Украйна Европейският съюз е трябвало ясно да посочи, че не бива да се преминава определена линия. Ето защо всички държави в евросъюза са отговорни за разрастването на конфликта.

Евродепутатът отбелязва, че отдавна е имало сигнали, че е възможен конфликт в Украйна, а редица опозиционни лидери са смятали, че той е неизбежен, ето защо ЕС е изостанал в оценките си.

„Едва сега се вижда, че когато ЕС втвърди тона, и представителят на Русия в ЕС е готов на преговори“, коментира Малинов.

По думите му това, което Европейският съюз трябва да направи сега, е да заклейми още по-категорично насилието в Киев и да заяви ясно, че независимо от всичко интеграцията на Украйна трябва да продължи. Именно по този начин всички протести и всички жертви на сблъсъците в Киев няма да са напразни, уточнява евродепутатът.

Той се надява, че реакциите на европейските политици ще са достатъчно красноречиви, за да може веднага да се спре насилието.

„В европейския контекст винаги изходът от такива ситуации са избори“, поясни Светослав Малинов. Въпреки това той не се наема с ясна прогноза за изхода от конфликта в Украйна.

„Когато имаме работа с тайни служби от бившия репресивен апарат на комунистическа система на СССР и когато имаме Путин от другата страна, който ги подпомага, не можем да разсъждаваме оптимистично“, категоричен е той.

Целия разговор със Светослав Малинов гледайте от 18 ч. в предаването на Bulgaria On Air „Брюксел 1“!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 09.09.22 г.
fallback