fallback

Политиците са най-големият проблем на развиващите се европейски страни

Популизмът и неспособността на управляващите в ЦИЕ възпрепятстват икономическото развитие на региона, смятат експерти

17:09 | 14.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-сериозната пречка пред развиващите се икономики в Централна и Източна Европа са политиците, смятат анализатори.

Бизнесмени, политици и икономисти от региона се събраха във Виена днес, за да обсъдят потенциала и възможностите пред своите икономики, пише CNBC. Близо 60% от присъстващите затвърдиха мнението, че местните правителства представляват най-големия риск за икономическото развитие в изоставащия европейски регион.

Растежът в развиващите се европейски икономики се забави до около 1% на годишна база през последното тримесечие на 2012 г., след като дълговата криза в еврозоната се отрази на износа. Все пак темпът на растеж се увеличи до около 2% през третото тримесечие на 2013 г., но продължава да изостава значително от най-бързо развиващите се пазари като Китай и Индия.

За главен виновник бяха посочени правителствата, като за техни слабости бяха обявени неспособността за динамично провеждане на реформи, нужни за отърсване от съветското наследство, слабо развитото висше образование, „изтичането на мозъци“ и корупцията. 

С влизането на някои от тези страни в ЕС техните граждани се възползват от правото си на свободно придвижване в общността. По този начин държавите губят голяма част от талантливите си млади хора, смятат икономистите.

„Демографската криза, пред която е изправен нашият регион в момента, ще се влоши още повече“, коментира Андреас Трейхъл, изпълнителен директор на Erste Bank – домакин на събитието.

Населението в централния и източноевропейския региони, както и в цяла Европа, застарява заради увеличената продължителност на живота и по-ниската раждаемост. Този проблем бива допълнително утежнен от липсата на частно пенсионно осигуряване – още едно наследство от социалистическия строй.

Това трябва да засили още повече усилията на държавите да задържат своите таланти, смятат участниците във форума. За да стане това, а и за да бъдат привлечени талантливи хора отвън, регионът трябва да премахне търговските ограничения.

Други направления, в които трябва да се развиват държавите, са евтината енергия от добива на шистов газ, евтино жилищно строителство и дългосрочно финансиране, според плана на изпълнителния директор на Immofinanz Едуард Цетнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 09.09.22 г.
fallback