fallback

Ще пострада ли инвестиционният имидж на Русия от терористичните атаки?

Според някои автокрацията в Русия вече е направила страната неинвестируема, но други виждат възможности

17:27 | 01.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Русия отдавна има проблем с убеждаването на потенциалните инвеститори в своята стабилност спрямо западните и азиатските държави, или дори развиващите се, като терористичните атентати във Волгоград могат само да изострят проблема, пише CNBC. Два бомбени атентата в рамките на 24 часа убиха поне 33 души тази седмица, усилвайки опасенията, че Русия може да претърпи нови атаки преди Олимпиадата в Сочи в началото на февруари. Според анализатора в Russia at Eurasia Group Александър Климент, ако атаките продължат, това може да се отрази негативно на инвеститорските настроения. 

„Известно насилие е обичайно в Северен Кавказ, но ако видим устойчиво напрежение извън този регион – в Европейска Русия – това може да повлияе на решенията на инвеститорите.“

Атаките повдигат по-широкия въпрос за стабилността в Русия и това доколко президентът Владимир Путин може да контролира такива ситуации, посочва Климент. Русия вече се отличава с ниски оценки на фондовия си пазар, сравнено с други индустриализирани държави. Руските акции се търгуват под шест пъти печалбите, което прави страната един от най-евтините развиващи се пазари.

По-рано по време на президентството си Путин си изгради репутация на силен човек, използвайки военните, за да потуши екстремисткото насилие в Северен Казвказ.

Според някои инвеститори обаче силната ръка сама по себе си е проблем за потенциланите инвеститори в страната. Бил Браудър, главен изпълнителен директор на Hermitage Capital Management, смята че автокрацията в Русия вече е направила страната „неинвестируема“. „Русия упорито заличи всяка привлекателност за чуждите инвеститори преди години. Правителството може да присвои активите ви без процес, да ви арестува, да ви измъчва, да ви убие.“

Не всички обаче са възпрени. Някои фонд мениджъри вярват, че въпреки геополитическите проблеми в Русия инвеститорите трябва да вложат средства в определени позиции там. Тим Сеймур от Triogem Asset Management харесва възможностите в Русия в сектори като стомана, информационни технологии и телекомуникации. Той не вярва, че терористичните атаки ще отклонят фондовете от идеята за инвестиции в руски компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 10.09.22 г.
fallback