fallback

S&P повиши перспективата пред рейтинга на Украйна

Рейтинговата агенция предупреждава, че Киев едва ли ще се заеме с реформите, очаквани от ЕС и МВФ

15:00 | 26.12.13 г.

Рейтинговата агенция Standard and Poor's (S&P) повиши перспективата пред рейтинга на Украйна от “негативна” на “стабилна”, предаде Ройтерс.

Агенцията се мотивира с “редуцираните външни и фискални предизвикателства благодарение на финансовата помощ от Москва”.

“Стабилната перспектива отразява мнението, че 15-те млрд. долара директно финансиране, което Москва обяви, ще покрие нуждите от външно финансиране на Украйна през следващите 12 месеца”, посочва се в становище на агенцията.

Русия се съгласи да изкупи новите облигации, които Украйна емитира, след като Киев се отказа от плановете си да подпише търговско споразумение с Европейския съюз (ЕС), припомня информационната агенция.

S&P предупреждава обаче, че финансовата помощ зависи и от добрите дипломатически взаимоотношения между Русия и Украйна. “Русия може да преразгледа тази финансова помощ на тримесечна база”, посочват от рейтинговата агенция.

“Финансовата зависимост на Украйна от Русия ще се увеличи, ако пазарните възможности не дадат на правителството възможността да привлече и други пазарни играчи, които да инвестират в украински дълг”, посочва се още в становището.

Пакетът от Русия освен това потвърждава, че Украйна едва ли ще се заеме с широки икономически реформи – нещо, което очакват ЕС и Международният валутен фонд (МВФ).

Междувременно антиправителствените протести в Украйна продължават. Лидерите на демонстрантите обвиниха властите, че стоят зад серия от атаки срещу противниците на правителството.

Съобщенията за нападнати и бити от неизвестни лица активисти отново разпалиха недоволството сред опозиционерите. Президентът Виктор Янукович междувременно призова инцидентите да бъдат разследвани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:35 | 26.12.13 г.
fallback