fallback

Посещението на Аштън в Украйна е "лъч надежда" според световните медии

2000 демонстранти останаха по улиците на Киев в знак на протест

17:19 | 10.12.13 г. 3

Светът не остана безразличен към новините, пристигащи от Киев. Глобалните медии отделиха специално внимание на темата, подчертавайки, че все още не е ясна посоката, в която ще се развие конфликът в Украйна.

Според различните издания обаче пристигането на Катрин Аштън в Киев и срещата на четиримата украински президенти е лъч надежда.

Акцентът, който поставя BBC, е върху делегацията от чуждестранни дипломати, които пристигнаха в Украйна, за да разговарят с опозиционните лидери. Освен това медията обръща внимание на ранените и арестуваните по време на акциите срещу демонстрантите. Само за последните 24 часа полицията е прибрала 31 души за разпит.

CNN пък припомни за телефонния разговор между американския вицепрезидент Джо Байдън и президента на Украйна Виктор Янукович, в който двамата обсъдиха мирните методи, чрез които може да се излезе от създалата се ситуация.

Russia Today също обръща специално внимание на полицейските акции и подчертава, че преградите около административните сгради в Киев са премахнати.

Междувременно на 10 декември около 2000 протестиращи останаха по улиците на украинската столица, като запалиха огньове, за да се стоплят.

На фона на визитата на европейските дипломати в Киев стотици демонстранти блокираха представителството на ЕС в града. Напрежението дори накара председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да отправи призив към демонстрантите за край на сблъсъците. 

Повече по темата можете да видите във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 11.09.22 г.
fallback