fallback

Атина въвежда такса за плаване в гръцки води

Налогът ще бъде събиран от малките кораби от всички националности, независимо дали са търговски или на физически лица

18:31 | 25.11.13 г. 4

Гръцките власти продължават с нестандартните си ходове в опита си закърпят проблемните публични финанси. Управляващите в южната ни съседка приеха нов закон, според който ще бъдат налагани такси за движение в морето, пише Greek Reporter.

Таксите ще бъдат събирани от малките кораби от всички националности, независимо дали са търговски или на физически лица, които са с дължина над 7 метра.

За тези между 7 и 8 метра таксата ще е 200 евро. С 300 евро ще бъдат таксувани плавателните съдове с дължина 8-10 метра, докато тези между 10 и 12 метра ще заплащат 400 евро. Всеки плавателен съд над 12 метра ще се таксува с допълнителни 100 евро на метър.

Заплатеният данък ще е валиден за целия период, през който плавателното средство е било в гръцки води.

Въвеждането на такса за плаване в гръцки води е стара идея с повече от двугодишна история. Основните опасения на противниците на мярката са, че тя може да засегне туризма.

Според информацията много от местните собственици на кораби са декларирали готовността си да напуснат гръцки води. Други пък са в очакване на възможности за отстъпки за определени категории плавателни съдове, за да се избегнат преместване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:03 | 14.09.22 г.
fallback