fallback

Украйна си спомни за Оранжевата революция

Днес в Киев се проведе най-мащабната проевропейска демонстрация от 2004 г. насам

20:02 | 24.11.13 г. 4

Украинската опозиция организира днес в Киев най-голямата проевропейска демонстрация в страната от Оранжевата революция през 2004 година, настоявайки правителството да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Стотици хиляди демонстранти се опитаха да нахлуят в централата на правителството и полицията ги разпръсна със сълзотворен газ. Стигна се и до сблъсъци.

Привържениците на евроинтеграцията започнаха да издигат палатков лагер на Европейския площад в центъра на украинската столица, допълва ИТАР-ТАСС.

Опозицията призова за протести срещу обратния завой на правителството на президента Виктор Янукович, което в четвъртък, под натиска на Москва, се отказа да подписва историческо споразумение, засилващо връзките на бившата съветска република с Европейския съюз (ЕС).

Решението на украинското правителство беше окачествено като стратегическа грешка, изтъква АФП.

Това е най-голямата демонстрация в Киев от Оранжевата революция преди девет години, довела до анулирането на избора на Янукович за президент. През 2010 г. обаче той все пак беше избран за държавен глава.

Към протеста в Киев днес се присъедини и дъщерята на бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко. Освобождаването на Тимошенко от затвора беше една от “разменните монети” за сближаването на Украйна и ЕС.

Същевременно в Киев се проведе и демонстрация на привържениците на Виктор Янукович, предава ВВС. Според тях Брюксел не предлага алтернатива, а задълбочаването на взаимоотношенията с Европа ще доведе до тежко бреме за украинците.

Вижте кадри от днешния протест в Киев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
fallback