fallback

Киев се сбогува с помощта от МВФ?

Брюксел и Вашингтон имат влияние върху фонда и преговорите за нова кредитна линия за Украйна може да спрат

14:21 | 22.11.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Брюксел и Вашингтон предупредиха Киев, че е малко вероятно да получи помощ от Международния валутен фонд (МВФ), след като Украйна прекрати преговорите с Европейския съюз (ЕС) за търговско споразумение, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

В извънредно изявление върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Катрин Аштън коментира, че Украйна е пропуснала шанса си да докаже, че е „сериозна в намеренията си за модернизация и опитите да стане предвидим и надежден партньор за международните пазари“.

„Това щеше да даде тласък и на преговорите с МВФ за стенд бай споразумение“, допълни Аштън.

Говорител на държавния департамент на САЩ пък заяви, че Украйна е пропуснала „исторически момент да докаже на международните инвеститори непоколебимия си ангажимент за демократични реформи“.

Разривът на Киев с Брюксел означава, че вероятно ще бъде стопиран и европейският заем от 610 млн. евро.

МВФ спря през 2011 г. кредитната линия за Украйна, след като страната отказа да спре да субсидира природния газ за домакинствата. Оттогава Киев води преговори за друг заем от фонда за 10-15 млрд. долара. Страната има нужда от парите, за да осъществи предстоящите плащания по дълга.

Киев притежава около 22 млрд. долара валутни резерви, а рейтингът й е съизмерим със спасените от банкрут Гърция и Кипър.

Президентът на страната Виктор Янукович коментира, че „остава верен на евроинтеграцията“ и призова за насърчаването на търговските връзки ЕС – Украйна - Русия.

Брюксел и Вашингтон имат два варианта за действие – или да продължат да подпомагат Украйна и да предотвратят влизането й в Митническия съюз, или да я оставят. Дипломат от ЕС, пожелал анонимност, обаче коментира, че вероятно Брюксел ще постави пауза в отношенията с Киев. Очакванията му са Украйна сама да се обърне за помощ към ЕС, след като не успее сама да се справи с натиска от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
fallback