fallback

Инспекторите на "тройката" се връщат в Атина

Гърция е представила ново предложение за запълването на "дупката" в бюджета за 2014 г.

17:02 | 02.11.13 г. 1

Инспекторите на международните кредитори на Гърция се връщат в Атина в началото на следващата седмица, след като правителството е представило ново предложение за запълването на “дупката” в бюджета за 2014 г., съобщава Европейската комисия (ЕК), цитирана от Ройтерс.

Екипът от служители на Международния валутен фонд (МВФ), Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ), известен още като “тройката”, ще оценява фискалния напредък на страната. На базата на заключенията ще се вземе решение дали да бъде отпуснат следващият транш от спасителната помощ за страната.

Последната инспекция започна през септември, но беше прекъсната. Очакваше се тя да бъде подновена през октомври, но гръцкото правителство и кредиторите така и не успяха да преодолеят различията си по въпроса как да бъде преодолян дефицитът от 2 млрд. евро в бюджета за следващата година.

Късно снощи Атина е изпратила ново предложение. Ако то обаче включва нови мерки за икономии и съкращения, социалното напрежение в страната ще се нагнети допълнителни.

За шест години рецесия и заради мерките за съкращаване на публичните разходи разполагаемият доход на гърците се сви с около 40 на сто, а безработицата се движи около 28%.

Коалиционното правителство, оглавявано от Андонис Самарас, настоява, че страната не може да си позволи повече мерки за икономии и няма да отстъпи пред кредиторите. Управляващите настояват през 2014 г. да предприемат повече мерки за стимулиране на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
fallback